2012. 05. 25.

160 helyett 140?

Új feliratok kerülhetnek a DB Regio egyes mozdonyaira. A modern gépeknél már megszoktuk, hogy a személykocsikhoz hasonlóan kint van a jármű legnagyobb sebessége. Ezentúl a német vasút három típusára is feliratozzák azok legnagyobb sebességét. De miért csökkentik?




A DB Regio által üzemeltetett 111, 112.1 és 114-es sorozatú mozdonyok oldalán új feliratok jelennek meg a jövőben. A mozdonyok oldalán a személykocsikhoz hasonló raszterben jelenik meg majd a járművek engedélyezett legnagyobb sebessége. Azonban ez mindössze 140 km/h lesz a hírek szerint – márpedig a gépek eddig százhatvannal haladhattak.
A 111-eseket is csak száznegyvennel lehet hidegen vontatni – mozdonyként 160-nal közlekednek
(fotó: Halász Péter)

A válasz pofonegyszerű: a gépeket a jelenlegi előírások szerint csak 140 km/h-val vontathatók, így ezt a feliratot kapták meg a gépek. A járművek azonban a jövőben is százhatvannal mehetnek, ha mozdonyként közlekednek. A sebességcsökkentés oka egyébként egyszerű: hidegen vontatva nem fékeznek villamosan ezek a járművek, így csak a légfékre van utalva a személyzet. Kizárólag légfékkel közlekedve pedig a mozdonyok csak 140 km/h-ra vannak megfékezve.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.