2012. 06. 06.

Talján balhé

Kisiklott egy tehervonat több kocsija az olaszországi Brixen állomásán szerdán dél körül. A dél-tiroli településen a balesetben ketten megsérültek. Az anyagi kár jelentős. A baleset miatt a Brenner-hágóra vezető vasútvonalat órákra le kellett zárni.




A híradások szerint a Rail Traction Company tehervonatának mozdonya és több kocsija lépett ki szerdán dél körül. A forgalmas Brenner-hágóra vezető olasz vaspályát a mentés miatt két órára teljesen le kellett zárni. Az egyelőre nem megerősített hírek szerint a mozdony utáni első kocsinak tört le a keréktárcsája – nem kizárt, hogy tengelytörés eredményeként. A szemtanúk szerint a vonat állomásba érkezésekor, 11 óra 55 perckor egy hangos csattanást lehetett hallani, majd a mozdony és az első kocsi a levegőbe emelkedett. A vonat mozdonya, az RTC EU43-001RT pályaszámú gépe a peronon kötött ki, félig az oldalára fordulva állt meg. A vonat további nyolc kocsija siklott ki, amelyek nem felborultak, hanem keresztbe fordulva álltak meg az állomáson.
A műszaki mentést nehezítette, hogy vélhetően egy izzó féktuskótól az egyik kocsi környezet lángra kapott, azonban ezt sikerült gyorsan eloltani.
A helyszínen készült képek tanulsága szerint a vonat négytengelyes, magas oldalfalú, nyitott teherkocsikból állt.
A balesetben ketten sérültek meg könnyebben: a mozdonyvezető és egy további, a vezetőálláson tartózkodó személy.
A pályavasút, az RFI (Rete Ferroviaria Italiana) vizsgálja a baleset pontos okát. A pályát 14:05-kor részben felszabadították, a forgalom ismét megindulhatott.
A baleset helyszíne: Brixen avagy Bressanone állomása 
(a képek forrása: Südtirol Online)

RegionalBahn információk

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.