2012. 07. 16.

Idegen a Keletiben

Újabb érdekes személykocsis csemegével szolgálunk olvasóinknak. A minap hazánkban járt ex-IR-kocsi után egy másik nyugati vendég tette tiszteletét a Keletiben, igaz, az SBB járművei mostanában viszonylag sűrűn megfordulnak a budapesti fejpályaudvaron.





Ismét egy különös vendég jutott el július 15-én, vasárnap Budapestre. A Svájci Szövetségi Vasutak, az SBB képviselője a 467-es számú Wiener Walzer EN szerelvényben jutott el hazánkba. A 61 85 20-90 267-6 CH-SBB pályaszámú, Bpm sorozatú szermélykocsi valószínűleg egy meghibásodott MÁV-START állagú jármű helyett került a vonatba, ugyanis mind a svájci, mindpedig az osztrák kocsijegyzében az akár csak szükség esetén történő közlekedésére utaló jelzés is hiányzik. A 200 km/h sebességre alkalmas, klimatizált, termes utasterű személykocsi külseje makulátlan. Emiatt is megdöbbentő, hogy fővizsgajele ez: REV Ol 19. 02. 10., azaz több, mint két éve járt utoljára műhelyben a kocsi – amit valószínűleg rendszeresen takarítanak, hiszen a fehér színe gyakorlatilag makulátlanul csillogott, különös kontrasztot mutatva az elé és mögé besorozott MÁV-START-os kocsikhoz képest.
Különös kontraszt... A finoman szólva is kifogásolható esztétikai állapotú V43-as, pardon 431-es mellett pihen a MÁV-os kollégák közé sorozva az SBB személykocsija a Keleti pályaudvaron

Halkan jegyezzük meg – még meghallják a MÁV-os illetékesek –, hogy a kocsiban, mint az SBB valamennyi, így felújított járművében van lehetőség kerékpár szállítására, ami egyébként a helvéteknél (is) teljesen természetes szolgáltatás.
Az SBB-kocsik egyébként igazán nem számítanak rendkívüli fogásnak, ugyanis a svájciak rendszeresen küldik pótlásként a Lajtán túlra a kocsikat, ha egy-egy magyar vagon kidől a sorból, így a figyelmes érdeklődő rendszeresen csodálhatja meg a helvét kocsik szolgáltatási színvonalát, amiről a MÁV-START legfeljebb csak álmodik és csoportszinten is csak a sajtóközlemények valóságtól elrugaszkodott álomképében szerepel.
Rikító fehér, pedig több, mint két éve járt utoljára az olteni műhelyben a kocsi
(fotók: Halász Péter)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.