2013. 01. 09.

A vasút buszon hirdet

Autóbuszon hirdetik a gyorsvasúti kapcsolatot Berlinben. Egészen pontosan a Berlinnel szinte összenőtt Teltow esetében a sűrűbben közlekedő S-Bahn szolgáltatásnak csinál hírverést a Havelbus egyik kocsija. Ötletes közlekedési marketingfogás – ami mögött azonban valódi szolgáltatás is van.




A Berlintől délre fekvő Teltow önkormányzatának kezdeményezésére – papíron – 2011. július 18-ától kezdve a Teltow Stadthoz közlekedő S25-ös gyorsvasúti viszonylat sűrűbben, tíz percenként jár. Már persze ha jut elegendő mozdonyvezető a vonatokra. A sűrítés régi vágya volt a Teltowból ingázóknak, korábban csak húsz percenként jártak a vonatok errefelé. A sűrítésnek megfelelően a Teltow Stadtnál közlekedő autóbuszok menetrendjét is a gyorsvasúti szerelvényekhez igazították és ennek hangot is adtak: a járatok java részét üzemeltető Havelbus egy szóló Mercedes-Benz autóbuszon hirdeti, hogy a gyorsvasút tíz percenként közlekedik. A látványos, az S-Bahn színtervét is felvonultató autóbusz az egyik iskolapéldája lehet annak, hogy miképpen lehet, illetve érdemes reklámozni a vasúti szolgáltatást.
A busz végén a felirat hirdeti: 2011. július 18. óta tíz percenként közlekedik az S-Bahn Teltow Stadt és Berlin között

A kettes ajtó és az utána következő traktus a berlini S-Bahn színterve szerinti kinézetet kapott. Ötletes megoldás

A reklámos autóbusz a Teltow felé közlekedő X1-es és 601-es viszonylaton közlekedik

Azt már csak halkan tesszük hozzá, hogy meglehetősen furcsán hatna egy kopottas Volánbuszon vagy éppen egy budapesti Ikaruson a MÁV-START posta-Bhv-jának sziluettje, netán egy FLIRT-re emlékeztető grafika. Pedig az ötlet nem lenne rossz, hiszen a vasúthoz csatlakozó autóbuszokat Budapesten is felfedezték:  a XVII. kerületi Rákoskerten közlekedő 197-es autóbusz a vasúti megállóhelyre hordja rá az utasokat – innen pedig röpke húsz perc alatt (persze, csak ha minden jól megy) elérhető a Keleti pályaudvar.
A rákoskerti Rákoskert sugárúton kapat felfelé a vasúti ráhordójárat, a 2010 nyarán indított 197-es busz

Közvetlenül a rákoskerti megállóhely mellett van a buszforduló. Ideáli kapcsolat a vasút és a városi közlekedés között. Itt is lehetne népszerűsíteni a vasúti csatlakozást
(fotók: Halász Péter)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.