2013. 02. 05.

„...és a tiéd”

Egyre több bevándorló él Ausztriában, azon belül is legfőképpen Bécsben. Sokukról elsőre talán nem mondja meg az ember, hogy nem osztrák vér csörgedezik az ereiben, míg másokról már az első szempillantással megállapítható, hogy nem helyiek. Az egyre komolyabb méreteket öltő idegengyűlölet és kirekesztés ellen hívja összefogásra a városlakókat a Wiener Linien saját reklámfelületein.

Egyre komolyabb gondot okoz az idegengyűlölet, a rasszizmus az osztrák fővárosban. Bár a legélhetőbbnek választott Bécsben nem feltétlenül kell nyílt színi támadástól tartani, de azért a közbeszédben mindennaposak a rasszista megnyilvánulások. Ez ellen és egymás elfogadásáért szállt harcba a Wiener Linien. A rendelkezésre álló felületek egy részén számos nyelven tették közszemlére a mondatot (ami a Wiener Linien jelmondata is egyben): „A város a tiéd – és a tiéd is.”


A társaság emellett egy kisfilmen is igyekszik mindezekre az értékekre felhívni a figyelmet. De nem csak a bécsiek tesznek a kirekesztés ellen: a DB-nél például a fiatalok segítségét kérték, akik több mozdony és motorvonat külső dekorációjában is segédkeztek.

A különféle egzotikus nyelvek mellett magyarul is ott van, hogy a város a miénk
(fotók: Magyarics Zoltán)



A Wiener Linien reklámfilmje

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.