2013. 05. 16.

Ne állj az útba!

A müncheni közlekedési társaság, az MVG új megoldással próbálja meg csökkenteni a metróállomások peronjára vezető mozgólépcsők előtt kialakuló dugókat. Az első ilyen helyszín a metróhálózat Sendlinger Tor megállója, ahol a napokban új burkolati jel jelent meg a peronokon.



A Sendlinger Tor metróállomás egyike azoknak a bajor fővárosban, ahol viszonylag közel esik a vonatokhoz az aluljárószintre vezető mozgólépcső. A nagy forgalmú müncheni metrómegállóban azonban komoly gondokat okoz, hogy a metrószerelvényekből ki- és beszálló utasok sokszor elállják a felfelé tartó utasok útját vagy éppen nem lehet miattuk biztonságosan lelépni a mozgólépcsőkről.

A csíkozott területen nem kívánatos az utasok huzamosabb tartózkodása, így gyorsabb lehet az utascsere és a mozgólépcsők használata is biztonságosabb lehet
(fotók: Marcus Schlaf / MVG)

A balesetveszélyes helyzetet felismerte az üzemeletető MVG is. Úgy döntöttek, hogy a padlóra festett jelzéssel hívják fel a figyelmet arra, hogy az adott területen álldogáló utasok bizony útban vannak. A csíkozással jelzett területen az MVG nem tartja kívánatosnak, hogy az utasok ott állva várják a következő metrót vagy éppen ott álljanak, miközben szeretnének a vonatra felszállni. A lépésnek köszönhetően értékes másodperceket nyerhetnek a vonatok a forgalmas állomáson, emellett pedig biztonságosabb lehet a mozgólépcsők használata is.
Az utasok irányításával más városi közlekedési cégek is kísérleteznek: a Wiener Linien az U6-os metró vonalán például legutóbb azzal kísérletezett, hogy a peronon bejelölte a szerelvények ajtóit, így próbálta rávenni a felszállni vágyókat, hogy ne álljanak közvetlenül az ajtók el, hanem a gyors utascsere érdekében hagyjanak teret a leszálló utastársaknak is.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.