2013. 06. 09.

Pozsonyi kerülő

A Budapest és Bécs között közlekedő nemzetközi járatok közül három, a Wiener Walzer, a Kálmán Imre és a Dacia a Duna áradása miatt június 8-ától átmenetileg igen érdekes kerülő útirányon át közlekedik. Vajon mikor járt utoljára V43-as avagy 431-es Bratislava-Petržalka (Pozsonyligetfalu) állomásán?



A Duna áradása miatt a MÁV-START a társvasutakkal egyeztetve arra jutott, hogy a Budapest és München között közlekedő Kálmán Imre (EN 462/EN 463), a Budapest és Zürich között közlekedő Wiener Walzer (EN 466/EN 467 vagy EN 1266/EN 1267) és Bukarest, Budapest és Bécs között közlekedő Dacia (346/347) kerülve, Vác–Szob–Nové Zámky (Érsekújvár)–Bratilava-Petržalka (Pozsonyligetfalu)–Kittsee (Köpcsény) útvonalon érje el a célállomást. A szokatlan kerülő másfél-két órával hosszabb menetidőt eredményez, azonban így némileg csökkenthető a hegyeshalmi vasútvonal terhelése.

Felvidéki vasútbarátok a június 8-án este Bukarest felé tartó Daciát örökítették meg, amint átrobog Érsekújváron

Valami készül... Petržalkára, Pozsonyligetfaluba gépmenetbe érkezett az ÖBB 1144 284-es pályaszámú mozdonya

Szokatlan látvány: Pozsony felől magyar mozdonnyal érkezik a Bukarestből Bécsbe közlekedő Dacia nemzetközi gyorsvonat Bratislava-Petržalka, azaz Pozsonyligetfalu állomására. A 431 232-es egyike azon néhány gépnek, amelyik olyan vonatbefolyásolóval rendelkezik, amely alkalmassá teszi a járművet a szlovákiai szolgálatra is

Az általában a forgalmi iroda magasságában pihenő 742 004-es húzza le a Dacia éléről a MÁV-TRAKCIÓ 431 232-esét. A felsővezeték ezen szakasza már osztrák rendszer szerinti, így szükséges a dízelgép segítsége

Távozik a magyar mozdony szlovák segítőjével

Érkezik az osztrák vonóerő, a 1144 284-es

A 431 232-es a 240 114-es Laminátka társaságában pihen Bratislava-Petržalka (Pozsonyligetfalu) rajkai peronja mellett

Immáron osztrák zászló alatt közlekedik a Dacia. A Duna áradása miatt benépesült Petržalka (Pozsonyligetfalu) állomása
(fotók: Magyarics Zoltán)

A Duna magas vízszintje, illetve a tetőzést követő védekezési munkák és a későbbi rendrakás miatt a kerülő útirányon át történő közlekedés további rendelkezésig fennmarad. A MÁV-START a honlapján részletes tájékoztatást ad az aktuális helyzetről.

Halász Péter, Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.