2013. 07. 17.

Itt a legújabb Werbelok: Liszt Ferenc helyett Richard Wagner

Ma délután újabb Werbelokot mutatott be a GYSEV, ám ezúttal valamit fel is kellett áldozni a flottából: a 470 503 pályaszámú EuroSprinter eddig Liszt Ferencnek, mától pedig Richard Wagnernek állít emléket. Az apropó, hogy a német zeneszerző és karmester idén 200 éve, 1813-ban született. A történetben azért lesz folytonosság is, túl a reklámhordozó mozdony személyén: Wagner Liszt Ferenc veje volt, és a mozdony ezen túl is zenélni fog. Kattintsanak képriportunkért!



A GYSEV komolyan belevetette magát a Werbelok-üzletbe: elsőként 2009-ben a Haydn készült el, majd 2010-ben jött a Széchenyi és a Liszt, végül 2012-ben a Sisi, végül a Haydn-mozdony született újjá a GYSEV 140 éves évfordulójára emlékező matricázásban.
Ezúttal ismét matricacsere történt, és a 470 503-as Liszt-mozdony díszítése esett áldozatul az újításnak. A Loc & More szakemberei néhány nap alatt (a hírek szerint július 12-én még közforgalomban dolgozott a gép) átmatricázták a mozdonyt, a téma pedig ezúttal a kétszáz éve született német zeneszerző és karmester, Richard Wagner. Érdekes kapcsolat, hogy Wagner apósa Liszt Ferenc volt, így tulajdonképpen családban marad a dekoráció. További folytonosság, hogy a mozdony eddig is zenélt, ezután is fog - csak éppen Liszt Ferenc II. Magyar Rapszódiája helyett Wagner Walkür című operájának egyik témáját, a Walkürök lovaglását játssza. (Jelenleg még meglehetősen hangosan szól a gép, a hangerőt valószínűleg csökkenteni kell majd.) A gép domináns színekből (fekete és piros) álló köntöst kapott, melyre arany színnel került rá Wagner stilizált portréja, neve és a 200-as szám. A gép két oldalán megjelenő motívum a komponista két operájára, A Bolygó hollandira és a Lohengrinre utal.
A mozdony első útja e sorok írásakor is tart: a Sopronból 15:08-kor Budapestre induló 933-as számú Kékfrankos IC-vonatot továbbítja a GYSEV legújabb Werbelokja.

A GYSEV legújabb Werbelokja a hatásos belépőre várakozik a soproni állomás végében

Dávid Ilona köszöntőt mond

Bajai András, a Wagner-társaság elnöke szerint Wagner Liszt Ferenc támogatása nélkül nem lehetett volna ennyire híres személy

Richard Wagner ismert dallamát, a Walkürök lovaglását játszva érkezik az ünneplők elé a felmatricázott Wagner-mozdony

Dávid Ibolya köszöntőjében hangsúlyozta: a vasút kiváló reklámhordozó, és alkalmas arra, hogy a hazai és nemzetközi kultúra nagyjainak emléket állítani. "Liszt nemcsak kortársa és pályatársa volt Wagnernek, hanem a két zeneszerző kiváló személyes barátságban is volt. Liszt folyamatosan támogatta az általa zseniálisnak tartott komponistát, műveit egész Európában népszerűsítette." - mondta a GYSEV Zrt. elnöke.
Bajai András, a magyarországi Richard Wagner társaság elnöke kiemelte: Wagner a magyarok, különösen Liszt Ferenc és lánya, Liszt Cosima nélkül nem lehetett volna olyan híres, amilyen lett. Példaként említette, hogy 1849-ben Liszt Ferenc mentette meg a börtöntől Wagnert, amikor forradalmi részvétele miatt üldözték. Liszt Ferenc lánya lett Richard Wagner második felesége, és szellemi támogatója - buzdítása nélkül Wagnerből nehezen válhatott volna az első modern értelemben vett művészeti menedzser, impresszárió. "A Richard Wagner Társaság köszönettel tartozik a GYSEV-nek, amiért lehetővé tette, hogy ilyen módon is népszerűsítsük a páratlan Wágner-élteművet" - mondta Bajai András.

Szalagdarabolás átvágás után – Dávid Ilona és Kövesdi Szilárd előadásában

Az ünnepségen résztvevő jegyvizsgálók már a GYSEV új egyenruhájában jelentek meg

Az avatóünnepség főszereplői állják a fotósok rohamát a Wagner-mozdony árnyékában

Az új Werbelok az ünneplők gyűrűjében, a soproni állomás tornyával

A kedvezőbben fotózható oldalról sajnos kerítés takarta a gép főkeretét

A Bolygó hollandi című opera motívuma is a gépre került

Wagner-mozdony profilból

Az első bevetésre várva: indulásra kész az IC933 Budapest felé

Az új Werbelok először jár ki személyszállító vonat élén Sopronból

A névadó: Richard Wagner
Richard Wagner 1813-ban született Lipcsében, zenei tudását pedig jobbára Theodor Weinlingtől, a lipcsei Tamás-templom nagyra tartott karnagyától szerezte. Az 1830-as években karmesterként dolgozott Würzburgban és Magdeburgban, majd Königsbergben és Rigában. Végül hitelezői elől Párizsba menekült, és nehéz körülmények között élt első feleségével. A változást Rienzi című operájának drezdai bemutatója hozta, ennek hatására karmesteri állást ajánlottak neki Drezdában. A későbbiekben Svájcban telepedett le és elvált feleségétől. Németországba 1861-ben tért vissza II. Lajos bajor király meghívására, és az udvari élet fényűző körülményei között egyedül az alkotásnak szentelhette magát. Csapongó és fényűző életvitelével azonban sokak nemtetszését váltotta ki, és ismét Svájcba távozott. Itt ismerkedett meg és házasodott össze Liszt Ferenc lányával, Cosimával. Liszt Ferenccel egyébként már korábban is ismerték egymást és tartották a kapcsolatot. Wagner 1872-ben ért révbe, ekkor költöztek Bayreuth-ba, és nekilátott régi álma, a Festspielhaus megépítésének. A fordulatos történet végül sikerrel végződött, és a bayreuthi évek Wagner legsikeresebb időszakát jelentették. A híres szerzővel 1883-ban szívroham végzett, stílszerűen dolgozóasztalánál.
Kiterjedt munkássága a legnagyobb zeneszerzők közé emeli, és a német opera megreformálójának is tartják. Ismertebb operái A Bolygó hollandi, a Tannhäuser, A Lohengrin, zenedrámái közül pedig a Trisztán és Izolda, a Nibelung gyűrűje, a Walkür és a Parsifal a legismertebbek.


Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.