2013. 07. 29.

Frontális ütközés Svájcban

A spanyolországi baleset után alig egy héttel Svájcban is komoly vasúti baleset történt. Waadt kantonban két SBB-szerelvény ütközött össze. Harmincöt sérültről szólnak a hírek, közülük öten súlyos sebesüléseket szenvedtek Granges-Marnan (Granges-près-Marnand) közelében. Az egyik mozdonyvezető meghalt.




A tagesanzeiger.ch értesülései szerint kora este még keresték motorvonat mozdonyvezetőinek egyikét a roncsok között – később azonban már csak a holttestét szabadították ki. A Waadt kantonbeli Granges-Marnandnál történt balesetben 19 óra körül ütközött össze két személyvonat. Az este tartott sajtótájékoztatón Jean-Christophe Sauterel, a kantonrendőrség részéről azt az információt tudta megerősíteni, hogy összesen harmincöt sérültről tudnak, közülük ötnek az állapota válságos.
Az SBB sajtóközleményben fejezte ki részvétét az elhunyt kolléga hozzátartozóinak és a sérülteknek és hozzátartozóiknak is segítséget nyújt – fogalmaz a közlemény.


A képek tanulsága szerint egy RBDe 560-as sorozatú NPZ és egy felújított „Domino NPZ” ütközött össze. Az NPZ vezérlőkocsija, az 50 85 29-35 950-9 pályaszámú, Bt sorozatú jármű annyira megsérült, hogy a vezetőállást a kocsi nagyjából harmadáig vitte hátra az ütközés ereje.
A két vonat sebességét az ütközés időpontjában még nem ismerik a szakemberek, ahogy azt sem, hogy az egyvágányú pályára hogyan kerülhetett két vonat egyszerre. Az bizonyosnak látszik, hogy az állomáson várakozó, Lausanne felé tartó vonat nem várta meg az ellenvonatot, hanem a kereszt érkezése előtt elhagyta az állomást. Szemtanúk úgy nyilatkoztak, hogy vonatuk éppen érkezett az állomásra, amikor a másik szerelvény belerohant. A baleset okát a szakemberek részletesen kivizsgálják.
A svájci lapokban megjelentek szerint alighanem túl korán hatalmazták fel az indulásra a várakozó vonat mozdonyvezetőjét. A balesetben közrejátszhatott a megszokás is: rendesen a keresztek egy másik állomáson vannak, azonban egy tehervonat miatt át kellett helyezni ide a vonattalálkozást.
A baleset miatt a Palézieux–Payerne vonalon Moudon és Payerne között nem járnak a vonatok.

A svájci közszolgálati televízió beszámolója a helyszínről

(a képek forrása: tagesanzeiger.ch)

A baleset hozzávetőleges helyszíne

Halász Péter

frissítve: 2013. július 30., 09:10

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.