2013. 08. 27.

Utazó Alstomok

Csak jönnek és jönnek az Alstom Metropolis szerelvényei – immáron a 4-es metróhoz. A kocsik közúton érkeznek, ellentétben az orosz metrókocsikkal, amelyek viszont „saját” lábukon jutottak el a gyárból Budapestre.





A Budapest felé vezető úton, Rajkánál kapta lencsevégre kollégánk az újabb adag Alstom metrókocsit. A trélekre felpakolt járművek a francia cég lengyelországi, katowicei gyárából érkeznek Budapestre. Az M2-es vonalra szánt szerelvények szállítása már befejeződött, azok a kocsik, amelyek most jönnek, a 2014 tavaszán megnyíló M4-esre kerülnek majd.

Trélerre rakva várja a magyar kísérőkocsit és tölti a pihenőjét a személyzet Rajkánál. egy középső és egy vezetállásos motorkocsi érkezett szombaton

A speciális trélerek rendszeresen részt vesznek a vasúti járművek közúti szállításában

Egy vezetőállásos motorkocsi a következő példány

A kocsik becsomagolva érkeznek Budapestre. A járműveket a járműtelepen állítják össze négy kocsis vonatokká

A pányvákon kívül a kocsi ütköző-vonószerkezetén keresztül is rögzítették a járművet a speciális pótkocsin
(fotók: Magyarics Zoltán)

Érdekesség, hogy a korábbi szovjet, illetve orosz metrókocsik a saját kerekükön érkeztek Magyarországra. Ugyancsak vasúton, bár teherkocsira rakva hozták Bécsből Budapestre a Combinókat 2006-ban. Emlékezetes, hogy a speciális kocsicsoportban többek között a Wiener Linien „metrószállító” kocsija is ott volt. E járművekkel szállítják a simmeringi főműhely és a wasserleitungswiesei kocsiszín között a fővizsgálatra tartó vagy onnan érkező „Ezüstnyilakat”.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.