2013. 11. 10.

Videóajánló - XLII. rész: görög Csörgők akcióban

Tegnapi képriportunkban a Görögországba exportált Csörgőket részben üzem közben, leginkább azonban a dögsorban láthattuk viszont. Mai videóajánlónkban a Csörgőkről készült és az interneten fellelhető mozgóképes dokumentációból válogattunk. Érdekes hallani az ismerős hangot egy ennyire eltérő színvilágú mozdonyból, és ennyire eltérő környezetben.



Első filmünk főszereplői az A254-es, A255 és A259-es pályaszámú DHM7-es mozdonyok, azaz Csörgők. Az 1997 és 1998 folyamán készült felvételeken egy kivétellel a Csörgők egyik utolsó komoly megbízatása, a Thesszaloniki–Athén között közlekedő éjszakai postavonat elevenedik meg különböző helyszíneken. A záró jelenet kevésbé vidám: 2009-ben a lerabolt és félreállított A261-es mellett haladunk el. A film erénye a jónak mondató hangtechnika – márpedig egy Csörgő esetében talán a hang a legfontosabb...



Második filmünk sztárja az A257 pályaszámú Csörgő, melyet személyvonatával állítottak félre egy vidéki görög állomáson vonatkereszt miatt. A felvétel 1996 telén készült.



Harmadik ajánlott videónkban elsőként egy versenytárs, a Craiovában székelő Electroputere gyár Görögországba szállított hattengelyes nagydízele ontja a romány gyártó dízeleitől megszokott jellegzetes traktorhangot. A román gyár csúcstermékének számító gép után Nikos Kantiris felvételén Lamia városában előcsörömpöl az A252-es pályaszámú Ganz-dízel is egy tehervonattal – érdekes módon a fényképek és videók tanúsága szerint a görög vasutasok tényleg univerzális mozdonynak tekintették a DHM7-es típust, míg itthon mindig ritkaságnak számított a tehervonati bevetés.



Minapi írásunk utózöngéjeként többen felvetették, hogy milyen jók lennének ezek a gépek a MÁV-nak... Hát... Az alábbi, közel sem vidám képsorokat elnézve azért nem vagyunk meggyőzve arról, hogy olyan remek állapotban vannak a görög Csörgők. Még alkatrésznek sem igazán érné meg megvenni a tíz-tizenöt éve leállított mozdonyokat.



Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.