2013. 12. 29.

Videóajánló - XLVIII. rész: San Francisco villamosai régen és ma

Tegnapi, San Francisco villamosairól szóló cikkünk kapcsán mai mozgóképes ajánlónkban napjaink és a múlt villamosai elevenednek meg San Francisco városában. Az 1906-os nagy földrengés előtti kábelvontatású villamosoktól a négy vágányon zajló forgalom mozgóképes emlékein és a PCC-villamosokon át eljutunk a Boeing-Vertol light rail kocsikig, hogy aztán a sors furcsa fintorával visszajussunk a PCC-k birodalmába.



Első rövidfilmünk a nonprofit Market Street Railway egyesület reklámfilmje, melynek nyitó képsorai a legérdekesebbek: a negyvenes évek villamosoktól nyűzsgő városképe köszön vissza az archív felvételekről, és megfigyelhetjük a két rivális cég San Francisco belvárosában kétszer két vágányon versengő járműveit. A filmben felbukkan néhány érdekes megőrzött jármű is, melyek tegnapi cikkünkben nem szerepeltek, illetve az egyesület villamos-restaurációjának kulisszái mögé is betekinthetünk.



Második filmünk időben körülöleli az imént látott archív képsorokat. A montázs alapjául egyrészt egy 1906-os felvétel, másrészt pedig egy napjainkban készült film szolgál - érdekes így látni 100 év változásait, melynek során a virsligumis ősautókat felváltották a modern trolibuszok, az egykori épületeket pedig a csillogó üvegpaloták. Az 1906-os felvétel egyébként teljes, közel 12 perces terjedelemben is elérhető - mivel a nagy földrengés előtt járunk, a villamos még kábelvontatású.



A nosztalgiaüzem előtti utolsó évek köszönnek vissza harmadik rövidfilmünkről, mely 1981 májusában készült. A Market Street-en még közlekednek a viharvert, Muni-emblémát viselő PCC-kocsik, ám a közlekedési vállalat a forgalmas belvárosi utcát illetően már a föld alatt képzeli el a jövőt. A kéregvezetésű, Muni Metro névre hallgató „light rail” hálózat akkori sztárjai a filmben is látható Boeing-Vertol gyártmányú villamosok, melyek ezúttal a felszíni szakaszon kerültek a kamera lencséje elé. A sors fintora, hogy a modern Boeing-Vertol kocsik azóta már mind a bontóban végezték, míg a PCC-k ma is ott suhannak a Market Street-en...



Negyedik ajánlott videónk már az F-Line napjainkra jellemző üzemét mutatja be. Az egyirányú és kétirányú PCC-villamosok mellett a Melbourne-ből érkezett W2-es kocsi és a milánói Peter Witt kocsik közül néhány tűnik fel a képsorokon, melyek a vonal számos jellegzetes pontját bemutatják.




Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.