2014. 11. 12.

Menetrendváltás: újdonságok az osztrák vasúton

Az évente szokásos menetrendváltás közeledtével szerkesztőségünkbe is befúj ezt-azt az őszi szél. Mai bejegyzésünkben szomszédolunk, és az osztrák vasúti menetrend főbb változásait tekintjük át. A nemrégiben bemutatott fejlesztéseknek köszönhetően az ÖBB az elmúlt években szinte minden menetrendváltásra komoly dobásokkal készült, és nincs ez másként idén sem. Új EuroNight vonat Bécsből Dortmundba, repülőtérig közlekedő ICE-járatok, és a Westbahnhof alkonyának kezdete lesz műsoron bő egy hónap múlva.



A szokásos decemberi menetrendváltáshoz közeledve igyekszünk áttekinteni a főbb változásokat a hazai és külföldi vasutak menetrendjében. Ezúttal az Osztrák Szövetségi Vasutak, azaz az ÖBB menetrendtervezetét vesszük górcső alá, mely néhány komoly újdonságot is tartalmaz. Amint az elmúlt heti körképünkben is említettük, az ÖBB hosszútávú stratégiájának néhány kritikus eleme az elmúlt években, illetve idén „fordul termőre”, így korábbi bejegyzésünket is érdemes elolvasni. Mai írásunkban elsősorban a fővonalakra és nemzetközi kapcsolatokra koncentrálunk, mivel a hazai olvasókat valószínűleg ezek érintik nagyobb eséllyel.

Bécstől Salzburgig: új repülőtéri kapcsolat, költöző éjszakai vonatok


Bécs környékével kezdve, az egyik nagy újdonság a repülőteret kiszolgáló elővárosi vonal és a császárvárosból Magyarországra vezető Ostbahn közötti új összekötővágány. A klederingi rendezőpályaudvar felett épült összeköttetést decembertől a Németország felől érkező ICE-vonatok veszik először birtokba, melyek az eddigiektől eltérően a Westbahnhof érintése nélkül, St. Pölten–Wien Meidling–Wien Hauptbahnhof útvonalon jutnak el a schwechati repülőtérre. Az egyik érdekesség, hogy a járatok Bécs és Linz között légitársasági járatszámot is kaptak (az Austrian Airlines 3500-as számcsoportját), így a DB AG-Lufthansa együttműködéshez hasonlóan az Austrian Airlines is a repülőkhöz csatlakozó járatként értékesít majd jegyeket ezen a viszonylaton. A másik különlegesség, hogy jó néhány év kihagyás után ismét lesz belföldi ICE-járat Ausztriában; ennek magyarázata, hogy a kora reggeli Linz–Bécs, illetve esti ellenirányú igényeket a Németországból legkorábban a délelőtt folyamán belépő és kora délután kilépő ICE-járatok nem tudják kiszolgálni. Az ÖBB így 20.25-ös és 22 órás indulással két Flughafen Wien–Linz ICE-járatot kínál majd (ICE 322 és 324), míg ellenirányban 6:02-kor és 9:45-kor indul majd Linzből belföldi ICE a repülőtérre. A hab a tortán a meghirdetett szerelvénymenetnek tekinthető Flughafen Wien–Wien Hauptbahnhof járatok léte, melyek közül az igazi egzotikum a repülőtérről a Verbindungsbahnon át a Westbahnhofra (!) közlekedő ICE 320-as lesz (Flughafen Wien indul 18:25). Ez persze inkább csak amolyan egzotikus felhang a Westbahnhof hattyúdalában, ugyanis a menetrendváltással tovább csökken a „bécsi Nyugati” jelentősége.

A Bécs–Linz–Salzburg tengelyen decembertől 14-től egységesül az IC-vonatok menetrendje, immáron a Bécsből röviddel 8 óra előtt induló, Bregenzbe közlekedő IC 862-es is a többi IC-járathoz igazodó időpontban indul. A látszólag aprócska változás mögött komoly koncepcióváltás húzódik meg, az ütembe illesztést ugyanis az autószállító kocsik elhagyása tette lehetővé – ezen kocsik miatt a vonat eddig 160 kilométer/órás menetvonalon közlekedett, míg decembertől 200-as menetvonalon jár majd a többi IC-hez hasonlóan. Az ÖBB deklarált célja a nappali autószállítás megszüntetése, ezt a szolgáltatást a továbbiakban csak éjszaka kínálják majd.
A Bécs–Bregenz viszonylaton újdonság, hogy a fővárosból 15:30-kor Zürichbe induló dupla Railjet egyik egysége decembertől Bregenzbe közlekedik majd, így eggyel nő a közvetlen vonatok száma a viszonylaton.
Apróbb, de szintén komoly elvi változás, hogy a tavasztól késő őszig (május 1-től október 26-ig) közlekedő Bécs–Passau kerékpárosvonat decembertől Erlebniszug, azaz élményvonat helyett RegionalExpressként folytatja pályafutását - ezzel valószínűleg a „retró” járművek közlekedtetésének kötelezettségét próbálja megszüntetni az ÖBB.

Hamarosan archív, 1.: Frankfurtba tartó ICE vágtat át Wien Penzing állomáson - egy hónap múlva kiköltöznek az elegáns járművek a Westbahnhofra vezető szakaszról

Újabb konkurenciát kap a CAT: ha nem is túl gyakran, de a bécsi főpályaudvarról közvetlenül is eljuthatunk majd a repülőtérre decembertől


A Budapestről érkező távolsági vonatok decembertől megállnak majd a fokozatosan bővülő szolgáltatásokat kínáló új főpályaudvaron – ez gyakorlatilag az új állomás teljes üzemének kezdetét is jelenti majd. Az egyetlen kivétel a Mücnhenből és Zürichből érkező 463-as számú EuroNight lesz (az új, összevont Kálmán Imre-Wiener Walzer), mely Budapest felé nem áll meg a Hauptbahnhofon; ellenirányban a 462-es vonat már megáll. Ami a budapesti irányt illeti, a magyar menetrendi változások kapcsán már említett két új EC-vonat, a Debrecenbe tartó Hortobágy EuroCity (142/143) és a Belgrádba közlekedő Avala EuroCity (344/345) lesz újdonság a vonalon; a Hortobágy 16:48-kor, míg az Avala 8:48-kor indul a Westbahnhofról, ellenirányban pedig 11:12-kor és 19:12-kor érkeznek. A 148/149 számon közlekedő Lehár EC új is, meg nem is: tulajdonképpen a Wiener Walzer EN Budapest–Bécs kocsicsoportja önállósult, Bécs felé egy órával korábbi menetrendi fekvésben.

A következő komolyabb változás az éjszakai vonatokat érinti. A hazai vonatkozással kezdve: már említettük a Kálmán Imre és a Wiener Walzer EuroNight-vonatok összevonását. Nos, ez a lépés a Westbahn menetrendjét tanulmányozva nyer értelmet. A lényeg, hogy a majd két órával közlekedő Budapest–Zürich stokk a Westbahnhof érintése nélkül, 200 kilométer/órás menetvonalon közlekedő Kálmán Imrével egyesítve tulajdonképpen utoléri néhai önmagát Salzburgban. A vonat másik fele, a Bécs–Zürich stokk bő egy órával korábban, 22:40 helyett 21:36-kor indul majd a bécsi Hauptbahnhofról – méghozzá a Bécsből Velencébe tartó EN 237-es vonattal egyesítve. Salzburgban végül komoly kocsirendezésbe torkollik az össznépi éjszakai vonatozás: a Budapestről és Bécsből Zürichbe tartó kocsik egyesítve az eddiginél 50 perccel később, 2:30-kor rajtolnak majd Zürich felé, míg a Kálmán Imre Münchenbe tartó kocsijai bő két órát várnak a Zágrábból érkező Lisinski müncheni kocsijaira, hogy aztán 4:28-kor egyesítve induljon a két stokk a bajor fővárosba. Fontos kiemelni, hogy a Bécsből Velencébe és Zürichbe tartó vonat (EN237/EN466) immár az új főpályaudvarról indul, és Meidling állomást érintve, ám a Westbahnhof és Hütteldorf kihagyásával, a Lainzer Tunnel alagúton keresztül hagyja el Bécset.
Ellenirányban természetesen ugyanez játszódik le fordítva, azzal a különbséggel, hogy a Zürich–Budapest vonatrész sokkal szorosabb menetrend szerint közlekedik, Salzburgban mindössze 20 perces tartózkodással, illetve kocsirendezéssel. A Kálmán Imre törzsszerelvénye viszont értelemszerűen ebben az irányban is hosszasan időzik majd Mozart városában: nagyjából változatlan érkezést követően az eddig 2:13 helyett csak 3:43-kor indul Budapest felé, ám a közel 80 perccel gyorsabb menetvonalnak hála Bécstől már az eddig megszokott időben közlekedik.

Hamarosan archív, 2.: a Wiener Walzer Zürich–Bécs viszonylatú stokkjának jellegzetes emeletes hálókocsija a Westbahnhofon; menetrendváltástól ez a vonat is az új főpályaudvarra költözik

Az állandóságot első ránézésre az autószállító kocsit is továbbító Bécs–Bregenz viszonylatú EN246/247 belföldi vonatpár jelenti, ám ez csak látszólagos. Bár a bécsi indulás ideje majdnem azonos (22:40 helyett 22:47), a hely már nem: decembertől ez a vonat az új főpályaudvar mellett felépített autósvonat-terminálról indul majd. A vonat szintén Meidling–Tullnerfeld útvonalon, a 2012-ben átadott nagysebességű pályán hagyja el Bécset, menetrendje pedig St. Pöltentől nyugatra néhány perces eltéréseket leszámítva változatlan.
A Westbahnhofról viszont általánosságban is búcsúzik a rendszeres autószállítás, ugyanis a Bécsből Hamburgba tartó Hans Albers (EN 490/EN 491) is átköltözik az új főpályaudvarra, illetve az autórakodás a Hauptbahnhof közelében kialakított autósterminálra. A vonat indulási ideje nagyjából változatlan, 20:00 helyett 19:51-kor indul majd a főpályaudvarról. A Budapest felől csatlakozni kívánóknak talán nem haszontalan megemlíteni, hogy a 42-es számú Railjetről a szűk (3 perces) főpályaudvari átszállás mellett Linzben is lehetőség van átülni a hamburgi vonatra, ugyanis a Railjet megelőzi az autószállító kocsik miatt 160 kilométer/órás menetvonalon közlekedő éjjeli vonatot.
Jó hír az éjszakai vonatok kedvelőinek, hogy az elmúlt évek lassú, de biztos leépülése után új éjszakai vonat is indul: az eddig a Hans Alberssel egyesítve közlekedő Bécs–Köln EuroNight decembertől (az eddigi) EN 420/EN 421 vonatszámon, önálló Bécs–Dortmund vonatként közlekedik; Bécs főpályaudvaráról 21:41-kor indul majd, ellenirányban pedig 8:27-kor érkezik, az útvonal pedig a többi éjszakai vonatnál már említett maratoni alagutazás Wien Meidling és Tullnerfeld között.

Esti kötelező kör a bécsi Westbahnhofon: autók állnak fel a Hamburgba tartó EuroNight autószállító kocsijára; decembertől ez a látványosság is költözik, méghozzá az új bécsi főpályaudvar mellett kialakított autósterminálra

Hamarosan archív, 3.: a Hamburgból érkező EN491-es (Hans Albers) kavarja a havat Wien Penzing állomáson áthaladva; menetrendváltástól ez a vonat is alagútból „esik be” Wien Meidling állomásnál az osztrák fővárosba

Észak-déli tengely: gyorsuló belföldi és nemzetközi összeköttetések


A Prága–Bécs–Graz észak-déli tengelyen december 14.-től megvalósul az ütemes Railjet-közlekedés: az eddig Bécsújhelyig közlekedő vonatok Grazig közlekednek, Prága felé a maradék EC-szerelvények helyét is a cseh és oszták vasút Railjet-egységei veszik át, és „betömik” a kétórás alapütemben eddig meglévő délelőtti lyukat. (A szerelvényfordulóban a csehek hét, míg az osztrákok három Railjet-szerelvénnyel vesznek részt.) A Bécs–Graz és Bécsújhely–Bécs–Prága járatok összevonásával a menetvonal is optimálisabb lesz, megszűnnek az eddigi Meidling és Simmering állomások közötti kiadós tartalékok, és a menetidő Bécs–Prága között 39 perccel, Graz és a cseh főváros között pedig 1 óra 3 perccel rövidül majd. A Graz–Prága Railjetek is megállnak majd az új bécsi főpályaudvaron, ahol átszállási lehetőséget biztosítanak a bécsi repülőtérre közlekedő, korábban említett ICE-járatokra; Grazból így 3 óra 7 perc alatt lehet vonattal a repülőtérre érni, a korábbinál nagyjából negyedórával gyorsabban.
Az osztrák-cseh-lengyel távolsági forgalomban némileg visszalépés, hogy a korábbiaktól eltérően a Villachból érkező és Varsóba közlekedő EC-vonatok csak Bécsig, illetve Bécstől járnak majd (végállomásuk a Westbahnhof lesz), míg a Villach–Hamburg viszonylatú EC 172/EC 173 vonatpár megszűnik, illetve Porta Bohemica EC néven Budapestre jár majd. Ezzel búcsúzik az ÖBB kocsijaival kiállított utolsó távolsági vonat is a Prága–Berlin útiránytól.
Fejlődés viszont, hogy az osztrák oldalon rövidített, Bécsből reggel induló EC104/105 vonatpár a lengyel oldalon hosszabbodik, Varsó helyett egészen a tengerparti Gdynia főpályaudvaráig közlekedik majd. A menetidő is csökken: az eddigi bő 8 órás Wien Meidling–Varsó menetidő 7 óra 8 percre rövidül, a bécsi főpályaudvartól mérve.
Az osztrák-cseh forgalomban további változás, hogy az eddig csak hetente négyszer közlekedő, tavaly már részletesen bemutatott, Ausztriában D 100/D 101 vonatszámon közlekedő Moszkva–Bécs vonatpár decembertől minden nap közlekedik majd, és Bécs–Bohumín között másodosztályú ülőkocsival és kerékpárszállítással a rövid(ebb) távra utazók számára is elérhetővé válik a járat. A moszkvai közvetlen kocsikra Magyarország felől Břeclav adódik átszállási lehetőségként – ezen kapcsolat jelentősége a Tisza-expressz gyors kihalása miatt növekedhet.

Railjet-éra délen is: a menetrendváltástól a Prága felől eddig csak Bécsújhelyig közlekedő Jetik ütembe illesztve, kétóránként Grazig közlekednek majd

Déli végek: új útvonalon tér vissza a svájci vasút panorámakocsija


A Bécs–Bruck an der Mur–Klagenfurt fővonalon a legfőbb változás, hogy a távolsági vonatok végállomása egységesen az új Hauptbahnhof lesz; Meidling állomást természetesen ugyanúgy érintik és ott megállnak, illetve a meidlingi érkezési-indulási adatok is azonosak maradnak. A tavaly visszaállított Bécs–Velence nappali kapcsolat fedélzeti szolgáltatásai fejlődnek, az eddig IC 31-es vonatszámon közlekedő vonat ezentúl EC 31-es lesz, és étkezőkocsit is továbbít. A Railjet-szerelvények végére biggyesztett két-három kocsiból álló csúcsidei erősítések sima gyorsvonatként jövőre is maradnak a menetrendben, ám egyikük önállósodik; a munkanapokon Meidlingből 17:03-kor induló D 459-es decembertől saját menetvonalon, 16:50-es indulással közlekedik majd Mürzzuschlag állomásra. A módosítás indoka, hogy az erősítendő Railjet 77-es jövőre már nem Bécsből indul, hanem Prágából érkezik, az ütemes menetrendben pedig nem áll rendelkezésre a tolatáshoz szükséges idő.

A Transalpin EC-ben ismét stabil darab lesz az SBB panorámás 1. osztályú kocsija

A Graz–Selzthal–Bischofshofen tengelyen az idei menetrendi struktúra lesz érvényben, ám a Zürichbe közlekedő EC 163/EC 164 vonatpárban állandó jelleggel megtalálhatjuk majd a svájci vasúti első osztályú panorámakocsiját. Ez a kocsitípus sokáig a Bécs–Zürich viszonylatú Transalpin stabil járműve volt, ám a Railjet-éra véget vetett ausztriai szereplésüknek.

Regionális forgalom: apró lépések az országos ütemes menetrend felé


Az ÖBB regionális vonalainak változásaiból csak néhányat emelünk ki az alábbiakban. A Franz-Josefs-Bahn egy új, a hétvégére hazautazó diákok igényére szabott járatpárral bővül majd; a vonat tanévben péntekenként 12:58-kor indul majd a bécsi Franz-Josef-Bahnhofról a cseh határ mellett fekvő Gmünd felé, míg ellenirányban vasárnap este 20:55-kor indul Gmündből Bécs felé. Az új mentesítővonat két órás menetideje jó húsz perccel lesz rövidebb a vonalon közlekedő hagyományos REX-járatokhoz képest. Felső-Ausztriában az ütemes menetrendben meglévő néhány lyuk betömése újdonság, így Steindorf és Braunau am Inn, illetve Passau és Linz között egy-egy eddig hiányzó esti illetve reggeli vonat kerül az új menetrendbe. A Vöcklabruck–Kammer-Schörfling viszonylaton kétórás alapütemmel járnak majd a vonatok, csatlakozást biztosítva a Westbahn távolsági vonataihoz.
Tirolban kiemelendő a kelet-tiroli Lienz és az Olaszországban, Dél-Tirolban fekvő Franzensfeste (olaszul Fortezza) között megvalósuló órás alapütem, ami komoly előrelépés az eddigi, meglehetősen esetleges követési időkhöz képest. Sajnos Lienzből továbbra sincs közvetlen vonat Innsbruckba, ám Franzensfeste állomáson csatlakozást biztosítanak a München–Innsbruck–Verona útvonalon közlekedő EC-vonatokhoz. Ide kapcsolódik, hogy a Karintiát és Kelet-Tirolt összekötő Spittal-Millstättersee–Oberdrauburg–Lienz vonalon is órás alapütem lesz decembertől, valamint 10 perccel rövidül a menetidő. Ha pedig már Karintia, a Friesach–Klagenfurt–Villach útvonalon közlekedő S1 viszonylat követési idejét sűrítik, vasárnap is óránként fognak közlekedni az S-Bahn vonatok a teljes útvonalon, munkanapokon pedig 30 perces alapütem lesz.
Alsó-Ausztriában egy izgalmas mellékvonali változást találtunk: a 113-as mezőszámú St. Pöltent–Traisen–Schrambach/Hainfeld vonalon a tervezet szerint napközben eltűnnek a hétköznapi közlekedésre vonatkozó korlátozások, és St. Pölten–Traisen között minden nap órás alapütem lesz; a két szárnyvonalon marad a mostani koreográfia, azaz hétköznap nagyjából órás, hétvégén kétórás alapütem. Érdemes lesz figyelni a vonal sorsának alakulását, ugyanis az osztrák, és főleg alsó-ausztriai közlekedéspolitikai mellékvonalakkal kapcsolatos „se lenyelni, se kiköpni” hozzáállásának egyik indikátora ez a rendszeresen veszélyeztetett és/vagy megrövidített vonal: mind a hainfeldi, mind a schrambachi ágat több lépcsőben „csonkolták” az évtizedek során.

Végezetül egy gyakorlati szempontból kisebb jelentőségű, ám elviekben annál fontosabb változás: amennyiben hinni lehet a tervezetnek, szinte teljes egészében megszűnnek az egyedi vonatnevek az ÖBB hálózatán. A tervezet szerint gyakorlatilag csak a márkanevek, például a Bécsbe a nagysebességű pályán közlekedő ingázóknak szánt elővárosi vonatok REX200 megnevezése marad a menetrendben. Ez a változás nem teljes váratlan, a szomszédos Németországban már évekkel ezelőtt feladták a vonatneveket, ugyanakkor bizonyos szempontból sajnálatos. Bár az ÖBB élen járt a kissé sután hangzó, ám kereskedelmileg jövedelmező vonatnevek alkalmazásában (Hová tegye az ember például a Powered by Hotel Radisson Inn nevet?), sok patinás és megszokott vonatnév is egy csapásra búcsúzik, mint például az éjszakai vonatok jól bevált nevei (Hans Albers, Wiener Walzer, Chopin, és a többi). A jelek szerint a vonatnevek alkalmazásának új bajnokai Európa-szerte is a magyar és szlovák vasutak.

A szomszéd sajtósa mindig jobb

Mostanában többször „puffogtunk” a hazai vasúti menetrenddel és főleg a vágányzári módosításokkal kapcsolatos kommunikáció okán, lássuk tehát, hogy csinálják ott, ahol látványosan „nem értenek” hozzá! Az ÖBB esetében a menetrendi keresőben már idestova egy hónapja elérhetőek a 2015-ös menetrend adatai, azzal a megjegyzéssel, hogy még lehetnek változások; a MÁV-START esetében az ELVIRA még nem lát túl a menetrendváltás dátumán. Az ÖBB a vonatok fedélzetén plakátok formájában már október folyamán megkezdte a főbb újdonságok, főleg a repülőtérre közlekedő ICE-vonatok reklámozását. Ami pedig a sajtókommunikációt illeti, az ÖBB éppen ma délelőtt mutatta be a sajtó képviselőinek az új menetrendet, míg a MÁV-START esetében még az esetleges sajtóesemény időpontjáról (sőt, létéről) sem lehet tudni. És igen, az ÖBB sajtósai az esemény időpontját már két héttel előre jelezték, míg itthon a 3-4 napos hivatalos előzetes meghívás a norma. Ez a fű most tényleg a szomszédnál zöldebb - sőt, a felsorolt dolgok még pénzbe sem kerülnek, tehát a szokásos kincstári kibúvó itt most nem segít. Vajon mikor változik meg a kommunikációs szemlélet itthon is?

Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.