2015. 03. 10.

Újdonságok a TerVez2 háza táján

Tavaly foglalkoztunk részletesebben először a TerVez2 forgalomirányító szimulátorral, a fejlesztőcsapat azóta a TemoFeszten is bemutatkozott, most pedig újabb, jelentős előrelépésről adhatunk hírt.



Ha minden az elképzelések szerint alakul, valamikor a tavasz folyamán megnyílhat a TerVez2 szimulátorközpontja, ahol lehetőség nyílik az érdeklődők számára, hogy élesben, is kipróbálják a szoftvert. A projektvezető, Hajós Norbert elmondta, hogy a három plusz egy (admin, illetve menetirányító) munkaállomás fog rendelkezésre állni, ezeken akár egyéni állomásként, akár hálózatba kötve is lehet majd játszani.

Soroksári út, a másik monitoron nyíltvonali helyszínrajzzal, valamint el nem bírált engedélykéréssel

Ottjártunkkor a 150-es vonal egy hevenyészve összeállított szakaszával (Soroksári út, Soroksár, Dunaharaszti) lehetett hálózatban szórakozni kicsit, és noha adódtak még technikai problémák, a készítők és a tesztelő csapat mindent elkövetett annak érdekében, hogy maximális legyen az élmény.

Alakul a szerver...

Volt például VoIP, és analóg telefonvonal is, hogy az elő- és visszajelentéseket, engedélyadásokat, vagy egyéb felmerülő megbeszélnivalókat az állomási szolgálattevők elintézhessék egymás között.

A telefonokra ráprogramozhatók az állomások, vagy akár a szolgálattevők nevei is

A szimulátorközpont egyelőre egy, az M3-as metróval egyébként nagyon jól megközelíthető XIII. kerületi irodaház egyik helyiségében működik, de amíg a végleges berendezés ki nem alakul, nem látogatható. A projektvezető ígérete szerint valamikor a tavasz vége felé fog hivatalosan is megnyílni a központ, amiről természetesen a RegionalBahn is tudósít majd.

A végleges állapot és berendezés még nem igazán alakult ki

Noha a TerVez2 végeleges, kereskedelmi megjelenéséről nincs még hír, nem elképzelhetetlen, hogy valamikor a közeljövőben egy publikus demó is napvilágot lát majd, melyet – regisztrációval, vagy esetleg anélkül – ingyenesen letölthet bárki, aki a program iránt érdeklődik.

A falakat természetesen a vasúti tematika uralja

A szimulátorközponttal kapcsolatban megemlítették még a csapat tagjai, hogy mivel a helyiséget bérleti díj ellenében tudják igénybe venni, ezért valamilyen mértékű támogatást, vagy hozzájárulást kénytelenek lesznek elkérni a majdani látogatóktól. Mindenesetre azt kell mondanunk az eddig látottak alapján, hogy ha lesz is valamilyen mértékű belépti díj, a közös játék élménye miatt bőven megéri majd ellátogatni a TerVez2 csapatához.

További információk a fejlesztés akutális állsáról a projekt weblapján, a www.tervez2.eu címen olvashatók.

Nánási Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.