2015. 09. 10.

Nosztalgikus trolibusz

Készül-szépül az egykori budapesti 205-ös pályaszámú trolibusz Ebeswaldéban. A Berlin melletti kisváros troliüzemében dolgoztak GVM-ek, ám őket az 1990-es években eladták Romániába, amikor a ma már Budapesten dolgozó MAN-trolik szolgálatba álltak. De most visszatért egy kocsi felidézni a régi idők emlékét.




A hétvégén, szeptember 12-én ünnepli a Barnimer Busgesseleschaft az eberswaldei trolibusz-közlekedés 75. születésnapját. Erre az alkalomra készül majd el a Budapestről érkezett egykori 205-ös pályaszámú trolibusz. A Ganz Villamossági Művek elektromos berendezésével szerelt ráncajtós Ikarus az 1985 és 1995 között a városban szolgált trolik emlékét idézi majd meg.

Kívül már sárga – belül még láthatóan a BKV-s nyomokat viseli magán az egykori 205-ös budapesti troli. Ide értendők a zöld kapaszkodók és a pirosló jegykezelő is
(fotók: Barnimer Busgesselschaft mbH)

A troliüzem az alacsonypadlós MAN-trolik forgalomba állításával – amelyek ma már Budapesten közlekednek – vált meg az Ikarusoktól és a kocsik Temesváron folytatták pályafutásukat. Kettő azonban kivétel marad: a 022-es 507-es; a 025-ös pedig 506-os pályaszámon Szegeden közlekedett selejtezéséig.
Az MAN-trolik eladása kapcsán merült fel: a nosztalgiaflotta bővítéséhez megvásárolnának egy, az eredeti kocsikkal lényegében egyező kivitelű Ikarus-trolit a BKV-tól: a 205-ösre esett a választás, amely a német kocsikkal egyezően ráncajtós kivitelű. Az év első felében Németországban szállított kocsi ma már a régi eberswaldei fényezésben várja a sorát a garázsban, ahol várhatóan szeptember 12-én, az ünnepi rendezvényen mutatkozik majd be a látogatóknak.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.