2015. 09. 25.

Tilos az e-cigi

Némileg megváltozik a házirend a bécsi tömegközlekedésben: az elektromos moped-kerekesszék szállításának tiltása után október 1-jétől egyértelműen tilos lesz az elektromos cigaretták használata is a tömegközlekedési járműveken.





Sok utas megrökönyödve tapasztalja Budapesten és Bécsben is, amikor utastársuk a járműre felszállva vagy akár a metróállomáson is vígan „füstölög”, holott egyértelműen tiltott a dohányzás. Nos, idővel kiderül: nem hagyományos, hanem elektromos cigarettát szív a kedves utas, amelynek megítélése meglehetősen kérdéses.
A Wiener Linien eddig nem tiltotta, de nem is engedélyezte a használatukat a megállóhelyeken egyértelmű szabályozás híják. Ám október 1-jétől mindennemű elektromos cigarettát is kitiltanak a Wiener Linien járatairól. Az új házirend azonban nem csak ezt tartalmazza: egyértelműen kitiltották a nagy tömegű, moped jellegű elektromos kerekesszékeket is. Ez utóbbiak ugyanis alkalmasak a rendes közlekedésre, tömegük és méretük miatt azonban nem alkalmasak arra, hogy a közösségi közlekedés járatain szállítsák őket. A jövőben egyértelműen meghatározza a szállítható kerekesszékek méreteit a Wiener Linien, közölték.

A házirend megtartására a bővülő létszámú „Serviceteam” is felügyel, akik utastájékoztatási tevékenységet is ellátnak a Wiener Linien hálózatán
(fotók: Thomas Jantzen / Wiener Linien)

A közlekedési társaság jelezte azt is, hogy a szabályszegőkkel szembeni bírság mértéke nem növekedik, továbbra is 50 euró marad; ám a biztonsági rendszereket jogtalanul használó utasok (akik mondjuk ok nélkül vészfékezést kezdeményeznek) már 93 eurót kötelesek fizetni, de jelezték: ez csak a legutolsó megoldás, elsősorban kommunikációval kell rendezni a félreértéseket.
Mindemellett viszont erősíti a személyes jelenlétet is a Wiener Linien: a korábbi 40 fős mobil utastájékoztató csapatot 2016 közepéig 200 fős „Serviceteam”-re bővítik majd, akik amellett, hogy általános tájékoztatást adnak és felügyelik a házirend betartását, forgalmi zavarok esetén mobil utastájékoztatóként is rendelkezésre állnak.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.