2015. 11. 15.

Itt az új menetrend

A határidőket pontosan betartva, szépen csendben és a szokásos sunnyogás keretében tette közzé a MÁV-START a jövő évi menetrendjét az interneten. De legalább elérhető már, ez is valami.






A MÁV-START az elmúlt években kialakult tájékoztatási gyakorlatának megfelelően, csendben sunnyogva tette közzé a „MÁV-csoport” honlapjának eldugott szegletében a 2015-2016-os évad menetrendjének éppen aktuális változatát, benne nagyjából azokkal a változásokkal, amiket belengettek, majd egy részét a nyilvánosságtól megrettenve visszavonta a ritkítási tervek atyja és a MÁV-START vezérigazgatója, Csépke András. Nyilván piszkosul kellemetlen a MÁV-START kommunikációját is irányító MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságnak közleményt kiadni menetrendi témában, amikor minden ezzel foglalkozó médium elsősorban a járatritkításoktól, az értelmetlen és gazdaságilag nem indokolható döntésektől hangos. De ezen ne is akadjunk fent, a MÁV-csoportnál már komoly hagyománya van a sunnyogó kommunikációnak: legyen szó vágányzárról, annak meghosszabbításáról; áremelésről gyorsvonati felárról vagy éppen menetrendváltásról.
Mindenesetre most tehát itt van az új menetrend, tanulmányozhatjuk végre, ha letöltjük az úgynevezett MÁV-csoport honlapjáról.

Jegyvásárlás az nincs

Bár új menetrend az van, a jegyvásárlás, főleg az internetes felületen (ami csodálatos módon nem került még át a „MÁV-csoport” doménje alá) egyelőre még nem lehetséges a menetrendváltáson túli dátumokra. Sőt, az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve hiába szeretne az utas a vasutasokat is tehermenetesítő, kényelmes módon jegyet váltani, erre még heteket kell várnia. Vagy állhat sorba a belföldi vagy éppen nemzetközi pénztárban, ha mondjuk Bécsbe szeretne utazni karácsony előtt – feltéve, ha ott már felszabadították a jövő évadra szóló kontingenseket, ugyanis ez is kétséges még. Igaz, az ÖBB és a DB is hónapok óta árulja a jegyeit az internetes felületen, ez a MÁV-csoportnál egyszerűen megugorhatatlan feladatnak tűnik alig egy hónappal a menetrendváltás előtt is. És ez így van már évek óta, de láthatóan egyik eddig hivatalban volt értékesítési vezetőt sem zavart a probléma, csak az utasokat.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.