2016. 02. 08.

Grimselbahn: jöhet a legnagyobb kisvasút?

Európa legnagyobb méteres nyomtávolságú vonalhálózata jöhet létre, ha a svájciak megvalósítják a Matterhorn-Gotthard-Bahn és a Zentralbahn hálózatát összekötő alagút projektjét. A Grimselbahn nem csak vasútépítési projekt azonban, hanem Svájc távvezetéki hálózatának korszerűsítésért is segíti a beruházás.



Közös összefogással fejlesztenék Svájc vasúti hálózatát és elektromos távvezeték-rendszerét. 2025-re készülhetne el a Grimsel vidékét kiszolgáló méteres nyomtávolságú vasútvonal, amelynek alagútjában vezethetne az addigra felújításra szoruló távvezetéket kiváltó új elektromos vezeték.

Ha megvalósul a projekt, Európa legnagyobb, egybefüggő méteres nyomtávolságú – „kisvasúti” – hálózata jöhet létre, feltéve, ha a Zweisimmen és Interlaken közötti vasúti pálya is alkalmas lesz a méteres nyomtávolságú közlekedésre. Ez utóbbi projekttel hamarosan részletesebben is foglalkozunk

A tervek szerint ugyanis egy alig harminc kilométeres vasúti alagutat kellene építeni, amely kiszolgálja a térséget, télen-nyáron használható közlekedési kapcsolatot biztosítana az Aare völgyének. Az új vasútvonal a Matterhorn-Gotthard-Bahn Oberwald állomásától indulna észak felé és Innertkirchennél érné el az Innertkirchen-Meiringen-Bahn állomását, amely közvetlen kapcsolatban áll a Zentralbahn Luzern–Interlaken vonalával. A beruházásnak köszönhetően az MGB és az RhB hálózata összeköttetésbe kerülne a Zentralbahn vonalaival. Sőt, ha a BLS Interlaken–Spiez és Spiez–Zweisimmen normál nyomtávolságú vonalán lehetőség nyílik a méteres nyomtávolságú vonatok közlekedésére is, akkor Európa legnagyobb, egybefüggő, méteres nyomtávolságú vonalhálózata jöhet majd létre, a MOB, a Zentralbahn és az MGB, valamint az RhB hálózata együtt mintegy 850 kilométer hosszú.
A Zweisimmen–Spiez–Interlaken közötti szakasz problémáival és a lehetséges megoldásokkal hamarosan résszeletesen is foglalkozunk: egyelőre annyit tennénk hozzá, hogy a nyomtávváltós üzem tűnik a legvalószínűbb megoldásnak.

A vizsgált lehetséges megoldások...

...és a véglegesnek tekinthető változat

A projekt megvalósítása érdekében az érintett kantonok és vasúttársaságok, valamint a svájci távvezeték-hálózatot üzemeltető Swissgrid közös projektcéget hozott létre. A Grimselbahn AG által kezelt beruházás a tervek szerint magában foglal majd egy 22,26 kilométer hosszú alagutat és a csatlakozó vasúti pályákat is. Pontosabban három alagútról van szó, a két köztes megállóval megszakítva. A tervek szerint az alagútban nem csak vasúti sín vezetne, hanem erősáramú, 350 kV-os elektromos távvezeték is. A Swissgridnek ugyanis a Grimsel-hágón át vezető felszíni távvezetékét rövidesen tíz éven belül fel kellene újítani és sokkal jobb megoldás lenne a vasúti alagútba áttenni a vezetéket, hiszen a magas oszlopok és a távvezeték maga nem csúfítaná tovább a környezetet. A Swissgrid a beruházással 121 oszlopot és 22 kilométernyi vezetéket tüntethetne el a felszínről. Az alagútban hat, 380 kV-os névleges feszültségen áramot szállító távvezetéki kábel kapna helyet.
A menetrendi koncepció szerint Meiringen és Oberwald között óránként, Meiringen és Innertkirchen között fél órás ütemben járnának a személyvonatok, naponta és irányonként 14-15 vonat adódna.

A projekt bemutató videója

Az új vasútvonal két megállóhelyet is magában foglal majd, ezzel pedig komoly előnyt jelent majd a helyiek számára: a könnyebb közlekedés mellett az áruszállítás is sokkal egyszerűbb lehet majd, de a szomszédos kantonok közötti kapcsolat is javulhat, hiszen egész évben elérhető útvonal áll majd rendelkezésre. A hágón átvezető közút ugyanis télen sokszor zárva van.

Az alagút látványterve. A tervek szerint a képen bal oldalt látható részen vezetne a 350 kV-os távvezeték

A számítások szerint a vonalon évente mintegy 400 ezer utas utazna, ami összesen 35 új, teljes munkaidős munkahely létrehozását is jelentené, a térség számára pedig mintegy 5 millió frankkal több üzleti forgalmat biztosítana. A projekt tervezésére 4-5 évet szánnának, a megvalósítás a tervezéssel részben párhuzamosan folyva 6-7 évet venne igénybe. A projekt költsége mintegy 580 millió frank lenne.

A megvalósítás menetrendje. Ha minden jól megy, idén már elkezdhetik az előkészítést, az építkezés ténylegesen 2020 elején indulna, az üzembe helyezésre pedig 2025 decemberében kerülhet sor
(a grafikák forrása a Grimselbahn projekt weboldala)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.