2016. 05. 04.

Újra mozdonyt venne a GYSEV

Érdekes tendert szúrtak ki a szakportálok az európai uniós közbeszerzési közlönyében, a TED-en: a GYSEV Zrt. öt korszerű villamosmozdonyt vásárolna, további négy gépre szóló opcióval. A két évvel ezelőtti hasonló, ám kudarcba fulladt megmozduláshoz képest annyi az újdonság, hogy ezúttal dízel segédhajtás (azaz „last mile”) is szerepel a követelmények között, ami némileg szűkíti a potenciális pályázók körét. További részletek a kattintás után!



A jelek szerint a soproni székhelyű GYSEV nem adja fel, és a bérelt Siemens ES64U2 illetve Vectron-mozdonyok helyett (vagy mellé?) továbbra is szeretne saját tulajdonú vontatójárművet az állományban tudni. 2014 januárjában már tettek egy kísérletet négy darab kétáramnemű és öt három áramnemű villamosmozdony beszerzésére, ám a tender akkor sikertelen lett. Most itt az újabb kiírás, mely az Európai Unió tenders electronic daily (TED) közbeszerzési értesítőjében jelent meg - ebben 2 db., legalább 2 áramrendszerű, dízel segédhajtással rendelkező és 3 db. legalább 3 áramrendszerű, univerzális vasúti villamos mozdony szállítására várják az ajánlatokat. A mostani tender újdonsága a korábbihoz képest, hogy a 2 áramrendszerű gépeknek dízel segédhajtással, azaz úgynevezett last mile opcióval kell rendelkezniük - a segédhajtás utólagos beépítését is elfogadják, de ez nyilván nem sok gyártónál jelent valós lehetőséget - vagy gyárilag benne van, vagy nincs.
Az opciók között szerepel további 4 db., legalább 2 áramrendszerű mozdony beszerzése, illetve a járművek 30 éves karbantartására vonatkozó szerződés megkötése is. A tender részeit képezi természetesen a 30 éves alkatrészellátási garancia, a magyar nyelvű útmutatók elkészítése, a kapcsolódó járművezetői és karbantartói oktatás is. A mozdonyoknak vasútüzemi hatósági engedélyekkel kell rendelkezniük Magyarország, Ausztria és Németország területén történő közlekedéshez már a leszállítás idején is, a romániai engedélyeket pedig egy éven belül kell megszerezni a gépeknek. Előnyt jelent a Csehország, Szerbia, Horvátország és Szlovákia területére érvényes hatósági engedélyek megléte.

A szóba jöhető gyártók köre nem túl széles, sőt, a segéddízelmotoros feltétel miatt a korábbinál is szűkebb: gyakorlatilag a Siemens és a Bombardier folytathat öldöklő küzdelmet a nagy volumenű beszerzésért, de erős a gyanúnk, hogy egyszerűen a Siemens-re írták ki a pályázatot. Ahogy a 2014-es tenderben, úgy a mostaniban sem látunk megkötést a maximális sebességre, de a GYSEV szolgáltatási területét ismerve az univerzális jellegbe nem fér bele a 140-es limit. Az „univerzális, 160 kilométer/órás + Last Mile” kombináció új szín lenne a Bombardier palettáján, ők ezt eddig csak 140 kilométer/órás, tehervonati verzióban gyártották (a BLS és az Akiem használ ilyen gépeket). Más opció nem látszik a horizonton: az Alstom Prima család Európában gyakorlatilag nem létezik, a Skoda nem kínál „Last Mile” opciót. A PESA sem tűnik esélyesnek, mivel Last Mile opcióval eddig csak az egyenáramú 111Ed, „Gama Marathon” fantázianevű típust kínálták, a többáramrendszerű változatokat nem. A pályázóval szembeni kitétel a 2 és 3 áramrendszerű mozdonyok eladásából származó árbevétel is (6,5 illetve 3,5 milliárd forint), melyet kettéválasztva a PESA valószínűleg nem teljesít a nagyon kis eladott példányszám miatt. Ugyanezen okok kombinációja miatt nem várható meglepetés az időnként éledezni látszó román mozdonygyártó ipar irányából sem.
A pályázatok beadási határideje 2016 május 30., a nyertessel pedig június végén tervezik megkezdeni a tárgyalásokat.


Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.