2016. 07. 25.

Viszlát „DB Bahn”

Nagyjából tíz évvel ezelőtt indította el a Deutsche Bahn AG a „DB Bahn” márkanevet. A vasúti szolgáltatásokat magában foglaló elnevezést azonban most megszüntetik, a jövőben csak a DB-logó marad a járműveken.






Tíz esztendővel ezelőtt, 2006-ban alakította ki a Deutsche Bahn AG a „DB Bahn” márkanevet, amely valamennyi vasúti személyszállító szolgáltatást foglal magában, azaz a távolsági és a regionális járatokat is. Ezzel egyidőben került fel a regionális járatok járműveire a „Regio DB” felirat és alkalmasint a hálózat neve is, ahol közlekedett az adott jármű.

„DB Bahn” feliratok két IC-kocsi ajtaján

Tíz évvel ezelőtt komoly erőket megmozgatva, meglehetősen rövid idő alatt rakták fel a járművekre a feliratokat, a „DB Bahn” matricákat az ajtókra, a „Regio DB”-seket pedig a járművek oldalára. Most viszont ezek szép lassan eltűnnek: első körben a „Regio DB” feliratot veszik le – írja legutóbbi számában a Drehscheibe. A jövőben a járműveken középen a DB-logó lesz majd látható, az érintett hálózat neve pedig a járművek végén, jellemzően a vezetőállás körényékére kerül majd fel. A középre zárt DB-logótól egyedül a 425-ös és a 426-os sorozatú motorvonatok mentesülnek, mert itt a WC ürítését segítő tartály nyílása útban van.

A „DB Bahn” mellett a „Regio DB” is eltűnik majd a regionális járművek külsejéről. Ezen az emeletes kocsin jól látható mindkét márkajelzés
(fotók: Halász Péter)

A „DB Bahn” feliratok a járművek ajtajairól szépen lassan fognak csak eltűnni: különböző javítások során kerül majd erre sor. Emiatt előforulhat, hogy egy-egy S-Bahn-szerelvény néhány ajtaján még fent lesz, másikon pedig már nem lesz fent a felirat, attól függően, hogy javítani kellett-e a fényezést vagy mondjuk graffittimentesítésre kerül-e esetleg sor az adott helyen.
A „DB Bahn” felirat amúgy meglehetően furcsán festett a vasutat ismerők szemének: eleve a DB, mint olyan a Deutsche Bahn rövidítése, emögé odatenni még egyszer a „Bahn” kifejezést, kissé érdekesen hangzik, főleg kiejtve.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.