2017. 01. 05.

Pozsony–Kassa: (megint) kivonul a RegioJet

Mozgalmasnak tűnik a piac a szlovákiai fő vasúti tengelyen, Pozsony és Kassa között. Korábban a ZSSK a RegioJet miatt szüntette meg a piaci alapú InterCity-járatait, amelyek azonban decembertől visszatértek – most a RegioJet jelentette be, hogy kivonul erről a viszonylatról.





Január 31-ével megszünteti a Pozsony és Kassa közötti vonatokat a RegioJet. A piaci alapú távolsági közlekedést üzemeltető cég szerint az állam beavatkozott a piac működésébe – ezzel itt az állami cég, a ZSSK IC-vonatainak visszatérésére utaltak. A RegioJet szerint a piac ilyen jellegű befolyásolása nem megengedhető és hátrányos helyzetbe került a magántársaság az állami beavatkozás miatt, ezért nem kívánják tovább üzemeltetni a viszonylatot. Radim Jančura, a RegioJet vezetője szerint az államilag dotált társasággal nem tud versenyezni a piacról élő cég és nem éri meg így az állammal versenyben maradni.
Jančura hozzátette: a szlovák állami vasúttársaság, a ZSSK IC-vonatainak újraindítása tisztán politikai döntés, nem piaci alapokon nyugvó elhatározás, hiszen pont emiatt állította le ezeket a vonatokat még korábban az üzemeltető. Ám úgy tűnik, hogy a politika presztízskérdést csinál abból, hogy az állami cégnek is legyen IC-járata Pozsony és Kassa között, ezért akár támogatásokat is nyújtanak a szolgáltatónak, ami a RegioJet szerint elfogadhatatlan beavatkozásnak számít.
A hírek szerint a RegioJet döntése mögött az is meghúzódik, hogy a szlovák közlekedési tárca megpróbálta rávenni a szolgáltatót, hogy adjon kedvezményt az amúgy a közszolgáltatás keretében ingyen vagy kedvezménnyel utazó utasoknak, ám ezt ellentételezés nélkül nem akarta elvállalni a társaság, tekintettel arra, hogy a szolgáltatást amúgy is állami dotáció nélkül, tisztán piaci alapon végzik.
A RegioJet a kassai vonalon dolgozó munkatársainak más álláslehetőséget kínál majd Szlovákián és Csehországon belül. A RegioJet amúgy a menetrendváltással indította be a Pozsony–Brno–Prága viszonylaton a vonatait; Pozsony és Kassa között pedig már évek óta jelen van a szolgáltató. Közszolgáltatás keretében pedig a Pozsony és Komárom közötti vasútvonalon közlekednek a RegioJet járatai. A kassai vonatok közlekedése már 2015 végén nem mellesleg veszélybe került, akkor is az állammal és a ZSSK-val való verseny miatt merült fel a kivonulás lehetősége, amitől az utolsó pillanatban végül elálltak, miután a ZSSK lépett inkább ki a versenyből.
A RegioJet kivonulása után a Pozsony és Kassa közötti viszonylaton egyedüli szolgáltatóként maradna meg a ZSSK. A ZSSK a saját vonatait jellemzően 350-es és 363-as sorozatú gépekkel továbbítja, viszonylag korszerűnek mondható személykocsikkal. A RegioJet használt ÖBB-s kocsikkal és az ELL-től bérelt Vectronokkal üzemelti jelenleg a viszonylatot.
A szlovák szaktárcánál egyelőre még fut az a tender, amely a Pozsony és Besztercebánya közötti közszolgáltatás szerződés szerinti gyorsvonati közlekedésre vonatkozik. A hírek szerint a ZSSK mellett pályázik a RegioJet is, amely szívesen átvenné a viszonylat üzemeltetését. Esélyes is a cseh társaság a tender elnyerésére, kérdés persze, hogy a mostani lépésük a bírálóbizottságot milyen mértékben befolyásolja. Folyamatosan napirenden van az iparági pletykák szerint a Prága–Pozsony–Budapest tengelyen való közlekedés is, ez azonban eddig leginkább a járműhiány miatt nem jött össze. Kérdés, hogy a kassai fordából felszabaduló kocsikkal megpróbálkozik-e a RegioJet a magyar piacra is betörni? Ha igen, mindenképpen úttörő szerephez jutna a társaság a magyar vasúti piacon. Nem mellesleg a MÁV-START vezetői között is akad olyan, aki határozottan állítja: a piaci verseny a magyar cégnek is jót tenne.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.