2017. 04. 15.

Wien Meidling: siklott a Railjet

Nem sokkal fél öt előtt kisiklott a Bécsből Villachba tartó Railjet, miután az első hírek szerint ütközött egy regionális gyorsvonattal. Többen megsérültek, a baleset pedig jelentős fennakadást okoz a távolsági forgalomban, beleértve a Bécsből Magyarország felé tartó és tőlünk Bécs felé közlekedő vonatokat is.



Látványos, ám szerencsés kimenetelű baleset történt ma 16 óra 25 perckor Wien Meidling állomáson: az RJ 631-es vonat – az első sajtóhírek szerint – egy RegionalExpress járattal ütközött horzsolódva, ennek következtében a Railjet több kocsija siklott és megdőlt. Az osztrák sajtó információi alapján a REX mozdonyvezetője alighanem figyelmen kívül hagyott egy továbbhaladást tiltó jelzést és ennek következtében került biztonsági határon belülre és horzsolódott a két szerelvény. A balesetben többen megsérültek, miután legalább egy kocsi az oldalára fordult és legalább két másik kisiklott. A balesetről egyelőre további részletek nem ismertek, csak annyi, hogy az érintett Railjet-szerelvény a 32-es garnitúra, az ORF-Railjet.


Az esemény forgalmi szempontból kedvezőtlen helyen következett be, így komoly fennakadást okoz a Bécset érintő távolsági forgalomban. A repülőtér és a bécsi pályaudvarok közötti Railjet-járatokat lemondták, az érintett vonatok a Westbahnhofon fordulnak. A Nyugat-Ausztria felől érkező és oda közlekedő Railjet-járatokat szintén a Westbahnhofra terelték – ez érinti és valószínűleg a nap hátralévő részében és akár holnap is érinteni fogja a Budapest felől érkező, illetve Magyarország felé tartó vonatokat is. Az ÖBB előrejelzése szerint a terelések miatt 30-60 perces késésekre kell számítani. A Bécsbe vagy Bécsen át Ausztria és Németország felé tartó utasok mindenképpen tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről az osztrák vasúttársaság vonatkozó oldalán!
Halkan javasoljuk: a Budapestről induló utasok ne a MÁV-csoport honlapjáról tájékozódjanak, a húsvéti sonka-torma-mámorban ott már elmaradt a tájékoztatás.

Halász Péter, Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.