2017. 09. 04.

Boldog születésnapot, Currywurst!

Különleges kitérőt teszünk ezúttal a RegionalBahn oldalán: a szerkesztőség egyik kedvenc étele, a (berlini) Currywurst a visszaemlékezések szerint pont szeptember 4-én ünnepli a születésnapját. És még így is lesz némi közünk a közlekedéshez.





Az eredeti „feltaláló” szerint pont 1949. szeptember 4. volt az a nap, amikor először tálalta a sült kolbászt ketchuppal és curryporral fűszerezve a Kantstraße és a Kaiser-Friedrich-Straße sarkán lévő büfében Herta Heuwer. Az 1913. június 30-án Königsbergben (ma: Kalinyingrad, Oroszország) született vendéglátós 1999. július 3-án hunyt el és nagyon sokáig üzemeltette büféjét, amelynek helyén ma emléktábla emlékeztet a currywurst feltalálására.

A berlini currywurst feltalálására emlékeztető emléktábla
(forrás: Wikipedia)
Nem lenne igazi Németország sem, ha nem vitatnák, hogy ki és mikor találta fel és melyik is az igazi currywurst. A hamburgi író, Uwe Timm szerint ő már 1947-ben is evett currywurstot, de a Rajna-vidéken is a maguk találmányának tulajdonítják az ott is szívesen fogyasztott (gyors)ételt.
Berlinben a szerkesztőség személyes tapasztalatai szerint az egyik legjobb hely eme valóban legendásan berlini étel elfogyasztására (természetesen sült krumplival) picit arrébb, a volt Kelet-Berlinben található: a Konnopke's Imbiß nevű intézmény az Eberswalder Straßénál húzódik meg a U2-es metró magasvezetésű vágányai alatt. Nincs olyan hosszan nyitva, mint más büfék, de mindenképpen érdemes kipróbálni a lassan évszázados múltra visszatekintő helyet, ahol, ha szerencsénk van, maga a tulajdonos szolgál ki bennünket.

Az 1930 óta itt működő Konnopke's Imbiß közvetlenül az U2-es metró vágányai alatt található az Eberswalder Straße állomásnál
(fotó: Halász Péter)

Magát a currywurstot számtalan változatban fogyasztják: édes és csípős szósszal; sima ketchupra curryport szórva; speciális keverékként készülő szósszal, ritkábban egyben lévő kolbászra kerül az öntet, mert a currywurst igazából úgy az igaz, ha felkarikázzák közvetlenül a tálaláskor. Köretnek pedig a sült krumpli (fűszersóval) vagy ritkábban friss zsemle ajánlható. A költség pedig alacsony, a sült krumplis változat általában 4-6 eurónál nem több, persze különféle extrákkal, dupla „menükkel” feljebb tornázható az ár.

A currywurst mellé hideg sör dukál; ha valaki alkoholmentesre vágyik mégis, akkor semmi esetre sem kólát, hanem (ha van) Berliner Faßbrause-t ajánlunk mellé
(fotó: Halász Péter)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.