2017. 09. 26.

Felfüggesztett kocsitender

Felfüggesztette az ÖBB személykocsi-tenderét az osztrák a szövetségi bíróság – egyelőre tehát nem tudni, mikor rendelhet bárkitől is új járműveket – márpedig igény lenne az új kocsik beszerzésére és forgalomba állítására.






Az ÖBB távolsági személykocsi-beszerzésre vonatkozó tenderét felfüggesztette a szövetségi bíróság, egészen pontosan a Bundesverwaltungsgericht. A döntés értelmében az ÖBB ajánlattételi felhívására egyelőre nem lehet érvényes pályázatot leadni. Ennek következtében kérdéses lett, hogy az ÖBB 2021-ig le tudja-e cserélni az Olaszország felé közlekedő járműveit, mivel a mostani járművek esetén kérdéses, hogy megfelelnek-e az akkortól életbe lépő új szabályoknak.
A szóban forgó tender keretében az ÖBB összesen 160 járművet szeretett volna beszerezni, amikből nyolc nappali és tizenhárom éjszakai forgalomra alkalmas szerelvényt szerettek volna összeállítani. A 26 méter hosszú, 200 km/h-s tempóra alkalmas járműveknek a kiírás szerint Ausztria mellett Németországban, Svájcban és Olaszországban is alkalmasnak kell lenniük a közlekedésre.

Egyelőre marad a jelenlegi flotta, ebből kell gazdálkodjon az ÖBB, mivel a szövetségi bíróság lefújta a személykocsi-tendert
(fotók: Magyarics Zoltán)

A tenderen az eddigi információk szerint a Bombardier és a Siemens indult volna, a hírek szerint mindkét cég tudomásul vette a bírósági döntést. A Siemens a Railjet-vonatokhoz hasonló megjelenésű kocsikkal pályázott volna, amelyek acél kocsiszekrényt kaptak volna. A Bombardier terveiről csak annyit tudni, hogy alumínium kocsiszekrényes járművekkel pályázott volna a kanadai-német gyártó.
Az osztrák médiára hivatkozva hivatkozva a Railway Gazette azt írja, hogy a Siemens tiltakozott az ÖBB-nél amiatt még a nyár folyamán, hogy a vasúttársaság megváltoztatta a járművek specifikációját, ezzel pedig a riválisnak kedvezett volna. A változtatások a kocsiszekrényre és az energiaellátásra vonatkozó részeket érintették. Az ÖBB közlése szerint a változtatásokat nehéz lenne visszavonni, eközben pedig a tendert felfüggesztette a bíróság. Egyelőre kérdéses, hogy hogyan folyik tovább a járműbeszerzés, valószínűleg újra ki kell írni a pályázatot.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.