2017. 11. 02.

Füstmentes kísérlet az SBB-nél

12 évvel a járművek után az állomások is dohányfüstmentesek lehetnek, ha a hamarosan kezdődő egy éves kísérletet sikeresnek ítélik az SBB-nél. A kísérlet három szabályozási formát vizsgál majd.




A menetrendváltás néhány kiválasztott svájci állomáson is változásokat hoz a használók életében és nem csak a vonatközlekedés változik. A svájci vonatokon, buszokon, hajókon és ezek utasforgalmi épületeiben a 2005 decemberi menetrendváltás óta tilos a dohányzás, de az állomások szabadterei eddig kimaradtak a rendelkezésből. A svájci média értesülései szerint három különböző tiltási szintet próbálnak majd ki az ország különböző pontjain.

  • Basel SBB, Nyon (Vaud kanton) és Zürich Stadelhofen állomások teljesen dohányfüstmentesek lesznek, a bejáratoknál feltűnő tájékoztató táblákat és csikkgyűjtőket helyeznek ki.
  • Bellinzona (Tessin/Ticino kanton) állomáson a Németországban elterjedt megoldás szerint három peronon jelölnek ki két-két félreesőbb felületet a dohányzók számára.
  • Neuenburg (Neuchâtel kanton) állomás vasúti területe ugyan szintén teljesen dohányfüstmentes lesz, de az állomás előtti téren védett dohányzóhelyeket állítanak fel.

A hazai általános tiltás a kezdetek óta nem működik, a betartatás is nehézkes. Svájcban most életközelibb megoldásokkal kísérleteznek, így nagyobb arányú lehet az elfogadottság. (fotó: Martin Ruetschi / Keystone)

Az SBB a külföldi tapasztalatok alapján döntött a tesztről és jövő év közepéig elemzik majd a helyzetet. Az elemzés szempontjai között szerepel a médiafigyelés és az utasok észrevételei, emellett folyamatosan ellenőrzik majd az állomások tipikus dohányzóhelyeinek tisztaságát is.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.