2018. 04. 23.

Hegyvidéki gyorsvonat

Közvetlen gyorsvonatot indított a České Dráhy Prága és Harrachov között: az Óriás-hegység (Krkonoše) közelebb került így a fővároshoz, amitől a turizmus fellendülését várják.






A ČD a tavaszi menetrendi módosítások közé vetette fel az új Prága és Harrachov között közlekedő gyorsvonatokat. A közvetlen, hétvégente közlekedő vonatok – két pár gyorsvonatról van szó – az Óriás-hegységet (Krkonoše) hozzák közelebb Prágához. A viszonylaton felújított 854.2 sorozatú motorvonatok közlekednek, ezek ugyanis rendelkeznek hegyipályás engedélyekkel is, amelyek a Tanvald és Harrachov közötti meredek szakaszon szükségesek. A vonat beindítását a libereci térség is üdvözölte, hiszen ez jelentős mértékben növeli a terület vonzerejét. A gyorsvonat menetideje Harrachov felé 3 óra 15 perc; Prága felé 3 óra 31 perc alatt érnek végig a vonalon a vonatok.

A korszerű regionális vonatok mellett korszerűsített motorvonatokkal kiadott gyorsvonatok kötik össze az Óriás-hegység térségét Prágával
(fotók: Josef Holek / České Dráhy)

A Tanvald és Harrachov közötti vasúti pálya önmagában is érdekes: az 1902-ben átadott vasútvonal egy szakaszán fogasléceket építettek ki, ugyanis a legmeredekebb szakasza 58 ‰-kes, korábban gőzmozdonyok, később dízelmozdonyok közlekedtek itt vegyes, fogas-adhéziós üzemben. Jelenleg a regionális vonatok vagy Studenka motorkocsik vagy a Stadler Rail RegioShuttle motorkocsijaival közlekednek.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.