2018. 07. 10.

Okosítják a mechanikát

Az utóbbi idők közfeltűnést keltő mellékvonali balesetei hatására döntött a DB Netz a még meglévő majd' 1.200 mechanikus biztosítóberendezés felének korszerűsítését.






Leginkább a Bad Aibling-i és Aichach-i balesetek hatására döntött úgy a DB Netz, hogy 600 mechanikus biztosítóberendezést lát el elektronikus vágányfoglaltság-jelzővel. A rendszer lelke egy számítógép lesz, ami a vágányokra és az állító emeltyűkre felszerelt érzékelők segítségével érzékeli majd a vágányfoglaltságot. Amennyiben a forgalmi szolgálattevő foglalt vágányra állítana vágányutat, egy sziréna és fényjelzés tájékoztatja majd a potenciálisan veszélyes kezelésről.

A 2019 és 2024 között 90  millió euróból megvalósuló projekt olyan vonalakra és szolgálati helyekre koncentrál, ahol legalább 40 km/h a megengedett sebesség és a közlekedtetett vonatok nagy részét gyakran közlekedő személyszállító vonatok teszik ki.

A Bad Aiblingban készült képek még több, mint két évvel később is megrázóak.
(forrás: Bayerischer Rundfunk)

A DB Netz kiemelte, hogy természetesen most sem hasonlítható orosz ruletthez a vasúti utazás, de a közlekedés biztonságának növelése elsődleges szempont a vállalatnál. A vonalakon akár egy vonalszakaszon belül is a legeltérőbb berendezések (mechanikus, jelfogós, elektronikus, digitális) üzemelhetnek, ami leginkább a karbantartóknak okoz kihívást.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.