2018. 11. 23.

Hétvégi gyors – 2018. november 17-23.

Amerikai dízelmozdonyokat vesznek a moldávok. A Stadleré a Solaris villamosgyártó üzletága. Új járműszilárdsági előírások lépnek életbe az USÁ-ban. Hosszabbíthatják a berlini M10-es villamost. A WWF miatt nem épülhet újjá a Csarna-völgyben a kisvasút. Hírösszefoglalónk.



Jenki dízel Moldáviának


Chicago, Illinois | Amerikai Egyesült Államok és Kisinyov | Moldávia – 12 GE Evolution családba tartozó TE33AC típusú dízel-villamos mozdonyt vesz a Moldáv Államvasutak (CFM) a GE-től. Az üzlet magában foglalja a kiképzést és karbantartás biztosítását. Ez lesz a GE első eladása az országban, bár a TE33-család már számos posztszovjet országban elterjedt és stabil piaci szereplő, beleértve az amerikai gyártású egységekből történő végszerelést Kazahsztánban. A moldáv mozdonyok kapcsán is helyi, vagy legalábbis regionális összeszerelésről szólnak a hírek - egyes források tudni vélik, hogy Moldáviában lesz a végszerelés, ám az eredeti GE-közlemény „regionális” megfogalmazása alapján gyanúsabb, hogy a már bejáratott kazah üzem végzi majd a végszerelést. A Moldáv Vasút számára komoly előrelépés lehet a fejlett mozdonyok alkalmazása a kiöregedő TE10 és hasonló szovjet gépekhez képest - mind a rendelkezésre állás, mind az üzemanyagmegtakarítás terén. Más kérdés, hogy ezzel a darabszámmal nem fogják megoldani a CFM minden gondját, de kezdetnek mindenképpen jó. A beszerzést egyébként az Európai Unió és az Európai Fejlesztési Bank finanszírozza, így nem meglepő, hogy egy nyugati, ám a posztszovjet piacon már komoly jelenléttel rendelkező gyártó régióspecifikus típusára esett a választás.


A Stadleré a Solaris villamosos üzletága


Środa Wielkopołska | Lengyelország – Újabb fordulat a Stadler-Solaris villamosos közös vállalat életében! A svájci cég és a Solaris még 2016 őszén indította útnak közös vállalkozását villamosok és könnyűmetrók fejlesztésére, mely végül 2017 áprilisában kezdte meg működését. Alig másfél év után viszont a helyzet nagymértékben bonyolódott azzal, hogy a Solarist idén nyáron felvásárolta CAF. Mivel a CAF egyértelmű és komoly konkurense a Stadlernek szinte minden piaci szegmensben, különösen a villamosokéban, hamar világos volt az iparági megfigyelők számára, hogy ebből valamilyen formában szakítás lesz. A november 19-én bejelentett megoldás hozta a papírformát: a Stadler kivásárolta a CAF 40%-os tulajdonrészét a Solaris Tram nevű közös vállalatból. Ezzel a lépéssel folytatódhat a FLIRT-járművek gyártásában is résztvevő Stadler Polska és a Solaris Tram együttműködése a lengyel villamospiacon, immár teljes mértékben egy cégcsoporton belül. A Stadler ezzel is megerősíti elkötelezettségét a lengyel piac mellett - amely piac egyébként villamosok szempontjából kifejezetten ígéretes (sok városban futnak cserére érett flották, leginkább Konstal 105N kocsikkal), ugyanakkor elég zsúfolt helyi gyártókkal.


USA: új járműszilárdsági előírások a személyszállító vonatokra


Washington D.C. | Amerikai Egyesült Államok – Az USA vasúti hatósága, a Federal Railroad Administration (FRA) november 21-én közzétette a személyszállító vasúti járművekre vonatkozó járműszilárdsági és ütközésbiztonsági szabályozásának új, 2019 januárjától érvényes változatát. A dokumentum két fő újdonsága: egyrész hivatalosan is bevezetik az alternatív megfelelőségi szabványt a legalsó, hagyományos pályákon közlekedő Tier I kategóriára (erről a Caltrain KISS-vonatok kapcsán részletesen írtunk már); másrészt bevezetik a vegyes üzemű (zárt nagysebességű és hagyományos vonalak) Tier III kategóriát, elősegítendő a nemzetközi gyakorlatban már meghonosodott nagysebességű vonatok amerikai alkalmazását. A Tier III szint lehetővé teszi a járművek kialakítását úgy, hogy más utasbiztonsági és szilárdsági követelményeknek feleljen meg zárt nagysebességű (200 km/óra feletti) pályán, illetve hagyományos, szintbeni átjárókkal és teherforgalommal is rendelkező 125 mérföld/óra alatti sebességű vonalakon. Ez első körben a kaliforniai nagysebességű vonalakat érinti majd, mivel a vegyes Tier III szabvány miatt a zsúfolt városi szakaszokon lehetővé válik a hagyományos vonalak használata a nemzetközi gyakorlatban alkalmazott aktív energiaelnyelő elemekkel épített vonatokkal is, szemben az amerikai passzív (kb. több vas = nagyobb szilárdság) járműszilárdsági taktikával szemben. Az FRA számításai szerint 30 éves távlatban 1,6 milliárd dollárnyi megtakarítást hozhat az új szabályozás, mely megkönnyíti a járműgyártók és a leendő üzemeltetők életét, amennyiben elkerülhetővé teszi egyes szakaszokon a zárt pálya kialakítását. Az FRA dokumentuma azt is kiemeli, hogy a most bevezetett Tier III normák elég közel esnek az Európai Unió vonatkozó előírásaihoz, így egy európai nagysebességű vonat minimális (1% alatti becsült) költséggel adaptálható, de még egy japán szabványoknak megfelelő jármű is 10% körüli többletköltséggel alkalmassá tehető a Tier III norma teljesítésére. A végső cél, hogy legyen piaci verseny az amerikai nagysebességű szerelvények pályázatain - erről a problémakörről más szempontból már írtunk korábban.


Hosszabb lehet az M10


Berlin | Németország – Egy hete mutatta be város közlekedési osztálya a lakosságnak a vonalhúzogatási fázisban lévő, jelenleg a Warschauer Straße metróállomás mellett végállomásozó M10-es vonal Hermannplatzig történő meghosszabbítására készített tervet. Az érdeklődők november 29-ig egy online felületen írhatják meg véleményüket, ami alapján 2019 tavaszára szeretnék megtalálni az összességében legjobb vonalvezetést. Érdekesség, hogy nem ragaszkodnak feltétlenül a '90-es évek elején az Oberbaumbrückére lefektetett vágányok használatához.

Merre menjen a villamos? Lassan 20 éve fennáll a kérdés, válasz eddig még nincs.
(grafika: SEN UVK)


Mégsem lesz kisvasút a Csarna-völgyben


Budapest, Kemence | Magyarország – Sikeresnek tekinthető a WWF Magyarország kampánya, amivel meg akarták akadályozni, hogy kormányzati támogatással épüljön újjá a kemencei kisvasúti hálózat Csarna-völgyi szakasza. Az évtizedek óta árvíz miatt a hálózattól elvágott részt összekötötték volna a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület által üzemeltetett mai Kemencei Erdei Múzeumvasút vonalával. A természetvédők a terület érintetlenségére hivatkoztak és arra, hogy súlyos környezeti károkat okoz a kisvasút újjáépítése és a majdani vasúti forgalom a területen. November 22-én az Agrárminisztérium közleményében jelezte: nem támogat a területen semmilyen vasútépítési projektet és az Ipoly Erdőt arra kérte, hogy minden eddig megadott engedélyt vonjon vissza a projekttől. A WWF saját sikerének tartja a döntést.
Kérdés persze, hogy vajon a WWF Magyarország által támogatott hírek mennyire fedik a valóságot? Sokakat ugyanis a meglévő kemencei vonal üzemeltetői ellen hangoltak minden ok nélkül. Ráadásul pont olyanok reklamálnak az érintetlenség miatt, akik mondjuk a 2009-es nagy bezárási hullám idején egyetlen mondatot sem mondtak a Kiskunság vagy a Nyírség védett és nem védett területeit feltáró keskenynyomtávolságú vasútvonalak felszámolásakor. Akkor több száz kilométernyi kisvasút eltűnése nem fájt nekik, de most fáj pár kilométer erdei vasút újjáépítése. Felmerül a kérdés: a zöldek közül járt valaha valaki a Csarna-völgyben amúgy?
Halász Péter

Összeállította: Adorján Péter, Halász Péter, Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.