2023. 05. 30.

Kolozsvári metró-polisz

Metrót építtet Románia második legnagyobb lakosságú városa és nem is akármilyet. A projekthez egy igazán nemzetközi konzorciumot választottak, akiknek évtizedes tapasztalataik vannak hasonló projektekben.

2023. 05. 27.

Hétvégi gyors – 2023. május 20–27.

Robotot fejlesztett a B+N. Típust búcsúztat Bielefeld. Kezelést kapnak a railjetek. Felfrissültek a KISS-ek. Mérföldköveket ért el az ÖBB.

Gyorsvonat érkezett Makóról

A MÁV-START a 2023-as évben ünnepli az M41-es sorozatú mozdonyok üzembeállításának 50., – illetve a V43-asok esetén ennek a 60. – évfordulóját. A Csörgő 50 rendezvénysorozat keretében ezúttal egy igazán különleges menet került terítékre: ha csak egy napra is, de visszatért a makói gyorsvonat.

2023. 05. 26.

Ahol nem számítanak az észérvek, se a tapasztalatok

Mint ismeretes, 2022. szeptemberében számos vasútvonalon menetrendi bővítést vezettek be, ennek köszönhetően jelentősen javultak az eljutási lehetőségek az országban, így a cikkünk által érintett vasútvonalon, az 5-ös számú, Komárom–Székesfehérvár viszonylatú vasútvonalon is.

2023. 05. 24.

Videó után nyomoznak a fotel-balesetvizsgálók

A MÁV-csoport május 22-én posztolt egy gyalogoselsodrást megörökítő videót a Facebookon. A közösségi portál, legalábbis magyar szinten nézve felrobbant: mindenki a gyalogosan közlekedőt szidalmazza és válogatott kínok közötti pusztulását várja. De vajon valóban lehet egy 14 másodperces videóból megítélni, hogy mi történt? És vajon jó gyakorlat-e ennek a videónak a tulajdonképpen minden kommentárt mellőző posztolása?

2023. 05. 23.

Amikor a pályaszám már nem elég

Az elmúlt időszakban a figyelmes szemlélők észrevehették, hogy a MÁV-START személykocsijain új jelzések jelentek meg a pályaszám és a betűkből álló sorozatjelek mellett. A német és a cseh vasútról ismert, felső indexbe írt számsor eddig meglehetősen esetlegesnek tűnt, de utánajártunk: nagyon is van logika a rendszerben.

2023. 05. 22.

Egy morzsányi lakótelepről a libalegelőre

Újabb szakasszal bővül a prágai villamoshálózat. A belső szakaszok után, most egy városszéli pályarész készült el a cseh fővárosban, amin a forgalom nem csak mindennapos lesz, de egyből az átadás után el is indul.


2023. 05. 19.

Hétvégi gyors – 2023. május 13–19.

Megkerültek az Okosjegyek. Bevételeket növelne a BLS. Hamarabb készültek el az építkezések. Tovább zöldül a fankfurti buszflotta. Motorvonatot pótol a GYSEV. Ostravában búcsúzik, Vilniusba érkezik egy trolitípus.

2023. 05. 18.

Shoppingolt a DB

Legyenek akármilyen felzúdulások és átlakítási tervek a német állami vasútnál, a fejlesztések nem állhatnak le. Újabb opciós mennyiségeket hívott le a korábbi szerződésekből a sokszor – jogosan – kritizált konszern.
A legújabb bevásárlás részletei a hajtás után.

2023. 05. 13.

Villamosok az estében

Szászország és Szász-Anhalt határvidékén évtizedes hagyománya van a közlekedési együttműködésnek Lipcse és Halle (Saale) között, de nem csak ebben közösködik a két város. Közösen rendezik a Múzeumok Éjszakája nevű rendezvényt is, aminek keretében a lipcsei villamosközlekedés múzeumát volt lehetőségünk megismerni.

2023. 05. 12.

Hétvégi gyors – 2023. május 7–12.

Van aki feldarabolná a DB-t, van aki több fizetést akar tőle. A hétvégén gőzfelhőbe burkolózik Csehország. Veszekedés miatt állt a vonat a németeknél, Magyarországon pedig újra lesz makói gyors. A tengerentúlon pedig vasútvállalati fúzió foglalkoztatja a bíróságokat. Hírösszefoglalónk.

2023. 05. 10.

Nem mehetett be a Hungária a német hálózatra

Május 7-én a Hungária EC-t választó utasok valószínűleg nem jártak túl jól, főleg, ha Děčíntől nyugatabbra szerettek volna utazni: a vonatot nem vette át a DB Fernverkehr személyzete, így a vonatot lemondták.

2023. 05. 08.

Európát fújta be a huzat a Keleti alá

Május 1-jén nyitotta meg képletes kapuit az utazóközönség előtt a Keleti pályaudvar új utascentruma. A sajtóbejárás ugyan sok mindent megmutat, de mi inkább a mindennapokban vetettünk néhány pillantást az elkészült létesítményre, amelyenek építkezését több mint két éven át, 2021 februárja óta kerülgethettünk.

2023. 05. 06.

Hétvégi gyors – 2023. április 30-május 6.

Retró a menő a BKV-nál. Buszvonalat ad fel a RegioJet. Új elrendezést kaptak a kijelzők Svájcban. Hírösszefoglalónk.

2023. 05. 05.

Visszatérés az Ormánságba

Újra személyszállító vonat koptatta a 2006 és 2007 között két lépcsőben bezárt Villány–Barcs vasútvonalat, illetve annak még járható részét. Ormánsági képriport a külonvonati Bzmot fedélzetéről.

2023. 05. 03.

Szomszédol a Škoda Group

Újabb érdekes rétegigényt elégíthet ki a Škoda Pars, a cseh járműgyártó felújítással és korszerűsítéseel foglalkozó cége. Szakmai kihívás és elismerés is az éjszakai forgalmú kocsik felújítása.