2011. 05. 17.

EK 6/2011

A június még messze van és az időjárást nézve egy darabig még várni kell a nyárra. Mindenesetre az Eisenbahn Kurier júniusi száma már a standokon van és érdemes belelapozni. Mi is megtetttük.
Az Eisenbahn Kurier, azaz az EK több, mint negyven éve van a piacon. A profi lapot felütve első látásra láthatjuk, hogy az Indóháznak még van mit tanulnia. De hát az Indóház kapcsán is elmondhatjuk, amit annak idején a magyar narancs kapcsán ecseteltek a Tanú című filmben: kicsit sárga, kicsit savanyú – de a miénk! Mi azonban kesergés helyett nézzük, miről ír a lap.
A híreket ezúttal nem egy fél oldalas kép, hanem egyből egy dupla oldal nyitja: az általunk is bemutatott harmadik generációs TRAXX-ról készült képet láthatjuk és olvashatjuk az ígéretet: a gépről részletesen a következő számban írnak majd. Kíváncsian várjuk.
Az aktualitások között a német vasút, a DB AG 110, 120, 155, 233, 217 és 624 sorozatú járműveit érintő hírekről olvashatunk bővebben.
A harmadik generációs TRAXX-ról már a Regionalbahn is beszámolt
Érdekes írást közölnek a brémai főműhelyben felújított 218 441-4II-esről is. A gép valamikor egy balesetes 218-as (a 218 441-4I-es) és a 215 022-5-ös felhasználásával újult meg 2003-ban. A gépet néhány év után 2010 őszén szétvágták és a teljesen korszerűsített masinából mindössze csak az egyik vezetőállás maradt meg a főműhely előtt kiállítva.
Érdekes írást olvashatunk a Leuna-iparvasút mozdonyairól és beszámolnak a tavaszi gőzmozdonyos fotómenetekről is, valamint az új aschaffenburgi főpályaudvarról. Ugyancsak szó esik a vasúti kertészetekről is, amely különösen érdekes írásnak ígérkezik.
Kicsit elvonatkoztathatunk a gördülő vasakról. A vasúti kertészetek története igazi felüdülést jelenthet
A távoli vasutakról szóló sorozatban ezúttal Vietnámmal ismerkedhet meg az olvasó.
A modellvasúti részben az újdonságok mellett beszámolnak a 33. Intermodellbauról is, valamint a Miniatur Wunderland új szekciójáról is. Tesztelik a Saechsischen Waggonfabrik Voith Maxima modelljét, a Brawa ET89-esét és a Roco H0 méretarányú VT125-ösét is.
A 33. Intermodellbauról is beszámol az Eisenbahn Kurier
 Természetesen ennél több is belefért a magazinban, ami szerencsére idehaza is kapható a Hungaropress jóvoltából, 3370 forintos áron. Igaz, ez átszámítva euróra kissé borsos ár, de legalább kapható. Emlékezzünk csak az iménti idézetre...!

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.