Közvetlen Kocsi

A Közvetlen Kocsi a RegionalBahn podcastja. A 2018-ban indult és nevét 2019 óta viselő hangos kiadás részben önálló témákkal, részben pedig a korábban vagy később írásban megjelenő témák más megközelítésű kibontása. Életteli, szakmai, szórakoztató és mégis hiteles – ez a célunk a podcast készítése során is. Ezen az oldalon pedig összefoglaljuk az eddig adásokat.

2020

Időutazás Budapesttől Debrecenig és azon is túl – 2020. évi 10. adás

2020.09.26.

 Kerékpárszállító kocsiban eltöltött több órás utazás, IC-k és IC Rapidok, By-ok, Bhv-k és „húskampós” kocsik. A Közvetlen Kocsi adásában nagyon sok mindenre kitérünk, hiszen nosztalgiázunk: sztorik főleg a vad '90-es évekből és az ezredforduló környékéről. Tovább »

Nyárvégi nosztalgia a határzár árnyékában – 2020. évi 9. adás

2020.09.01.

 A szeptemberi iskolakezdéshez is igazítottuk a Közvetlen Kocsi következő adását – de ez igazából nincs így, mindazonáltal a tanévnyitó mámorából felébredve is érdekes hallgatnivalót kínálunk. Közlekedési aktualitások és nyári visszatekintés az idei kilencedik adásban. Tovább »

Budapest–Prága a RegioJet fedélzetén – 2020. évi 8. adás

2020.08.15.

 Július 31-én nem kevesebb történt, mint az, hogy – bátran mondhatjuk – vasúttörténelmet írt a RegioJet: elindult Magyarországon az első, az év minden napján közlekedő magánvasúti, piaci alapú nemzetközi személyszállító vonat, amely rögvest három fővárost is összeköt. Podcast a RegionalBahn oldalán! Tovább »

Távol s kelet – 2020. évi 7. adás

2020.07.19.

 A Közvetlen Kocsi ezúttal keletre közlekedik, nem áll meg az első határ túloldalán, sőt, egy jó Talgohoz hasonlóan tengelyátszereléssel sem töltjük az időt – irány Japán! A Távol-Kelet vasútjairól a magyar nyelven valószínűleg legautentikusabb forrással beszélgettünk, sztárvendégünk a már jó ideje Távol-Keleten élő Adler György. Tovább »

Magánvasúti gondok és a Beeching Axe – 2020. évi 6. adás

2020.06.21.

 Hanyatló vasúti személyszállítás az USÁ-ban és mellékvonali, fővonali kérdések megoldása Nagy-Britanniában a II. Világháború után. Érdekes párhuzamokat látunk a hazai eseményekkel is, még ha a gondok forrása közel sem azonos. Közlekedéstörténeti kitekintő a Közvetlen Kocsiban.
 Tovább »

Közlekedéspolitikai kibeszélő – 2020. évi 5. adás

2020.06.01.

 Mellékvonal-bezárás? Járatritkítás? Mi ezzel az egésszel a baj és mi az, amit nem ártana rendbe tenni? Hogyan lehetne rövid úton valami pozitívat is kihozni a „reformokból?” Vajon mennyire volt nehéz beismerni azt, amit már eddig is lehetett tudni? Erről is beszélgetünk a Közvetlen Kocsi soron kívüli kibeszélőjében, ahol a mellékvonalakkal kapcsolatos kérdések a téma.
 Tovább »

Közvetett Kocsi – ismét home office podcast – 2020. évi 4. adás

2020.05.24.

 Podcastunk, a Közvetlen Kocsi ezúttal ismét home office változatban jelentkezik. Cserében kitárgyaljuk a közelmúlt aktualitásait és ellátogatunk egy kicsit Norvégiába is.
 Tovább »

Közvetett Kocsi, a home office podcast – 2020. évi 3. adás

2020.05.07.

 A koronavírus-járvány miatt a RegionalBahn szerkesztősége is home office keretei között működik. Igaz, ez túl sok újdonságot nem hozott, hiszen mi eddig is így működtük. Ezúttal a Közvetlen Kocsi adását is így rögzítetük: az elmúlt napok-hetek aktualitásait beszéltük ki.
 Tovább »

Sárga üzlet: RegioJet – 2020. évi 2. adás

2020.04.24.

 Számos vasútbarát és szakember is azon a véleményen van, hogy az üzleti alapokon működő szolgáltató megjelenése jó minden résztvevőnek, de a legjobb talán az utasoknak, hiszen harcolni kell a fizető vendégért. A koronavírus-járvány előtt még úgy volt, hogy a nyári menetrendváltással Magyarországon is megjelenik a vasúti színeken a cseh magánszolgáltató – egyelőre ez kérdés, hogy ez miképp módosul –, így időszerűnek láttuk, hogy bemutassuk a kínálatukat. Közvetlen Kocsi, 2020-ban másodszor, extrahosszú kiadásban a kattintás után!
 Tovább »

Berlin Stadtbahn – 2020. évi 1. adás

2020.02.29.

 Mai címünk ismerős lehet azoknak, akik 2006 előtt utaztak vonattal a német fővárosba: ekkor a díjszabási pont a távolsági forgalomban a Berlin Stadtbahn nevű fiktív állomás volt, ami az egész várost átszelő vasútvonalon lévő megállókat jelentette. Most is az egész városról lesz szó: a Közvetlen Kocsi 2020-as első adásában a szövetségi fővárosból jelentkezik.
 Tovább »

2019

Közvetlen kocsi – 2019. évi 12. adás

2019.12.31.

 A 2018-as év után ismét összegyűlt a RegionalBahn, illetve a Közvetlen Kocsi stábja és felidézte az elmúlt év eseményeit. Sok minden történt, erről beszélgettünk az év utolsó napján útközben. Közlekedéspolitikai standupba oltott visszatekintő a hajtás után.
 Tovább »

Közvetlen kocsi – 2019. évi 11. adás

2019.12.21.

 Közép-Európában mindenképpen mérföldkő a vasúti közszolgáltatás történetében az, ami a 2019/2020-as menetrendi évad kezdetével együtt történik: a közszolgáltatás távolsági szegmenségben ugyanis először jelenik meg az egykori szocialista blokkban, de még a tágabb értelemben vett európai síneken is magánszolgáltató. A České Dráhy utolsó és a RegioJet szolgáltatásának első napját kísértük végig a Brno és Bohumín közötti gyorsvonatok fedélzetén. Podcasttal színesített beszámolónk.
 Tovább »

Közvetlen kocsi – 2019. évi 10. adás

2019.12.17.

 Bécsben járt a Közvetlen Kocsi. Persze útközben sem maradunk éhen és kipróbáltuk a MÁV-START megújult étkezőkocsis kínálatát is. Az osztrák fővárosban önvezető busszal, rendes busszal, metróval és forgalmi zavarral nehezített villamossal is utaztunk. Szubjektív útirajz a Császárvárosból.
 Tovább »

Közvetlen kocsi – 2019. évi 9. adás

2019.11.25.

 Az utasok kérésének engedve újabb helyszínen mutatta meg a MÁV-csoport a februárban forgalomba álló Stadler KISS emeletes motorvonatokat. A bevetési területük központjának is tekinthető budapesti Nyugati pályaudvar 11. vágányán állva újra jelentős mennyiségű érdeklődő tapasztalhatta meg az Államvasút jövőjét jelentő szolgáltatási színvonalat.
 Tovább »

Közvetlen kocsi – 2019. évi 8. adás

2019.11.20.

 Ismét összegyűltek a vasúti közlekedésben érintett közép-európai szakemberek, hogy megvitassák a legfontosabb kérdéseket, amelyeket a 2019-es InnoRail konferencia szervezői elsősorban a digitalizáció, a klímavédelem és a térségi együttműködések köré csoportosítottak. Zöld és digitális vasút a Visegrádi Négyek térségében – erről szólt a háromnapos összejövetel. Tovább »

Közvetlen kocsi – 2019. évi 7. adás

2019.10.04.

 Némi kihagyás után jelentkezik ismét podcast adásunk, a Közvetlen Kocsi. A nyáron volt miről beszélnünk, hoztunk számos témát a mostani bő egy órás adáshoz: Halle (Saale), Lipcse, Minszk a nagyvilági helyszínek sora, de Budapesten is történt ez-az, hiszen magyar neveket is találunk már a MÁV-START iránytábláin, miközben a Közlekedő Tömeg tüntetésre hívta a szolgáltatásokkal elégedetlen utasokat és végre szolgálatba álltak a Solaris-Škoda Trollino trolibuszok legújabb példányai. Hallgassuk együtt a legújabb adásunkat! Tovább »

Közvetlen kocsi – 2019. évi 6. adás

2019.07.03.

 A RegionalBahn podcastja, a Közvetlen Kocsi ezúttal Ostrava városából jelentkezik. Az iparváros nem csak azért érdekes, mert különleges villamosok és trolibuszok járják az utcákat, hanem azért is, mert június első felében itt rendezik meg a Czech Raildays nevű kiállítást. Erről is beszámolunk mostani adásunkban. Hangos-képes írásunk a hajtás után! Tovább »

Közvetlen kocsi – 2019. évi 5. adás

2019.05.24.

 Két héten keresztül, május 13-ától 26-áig kell, kellett nélkülözniük a vasutasoknak és az utasoknak a Keleti pályaudvart és annak különböző szolgáltatásait. Bár a teljes körű felújítás ebbe a 14 napba nem fér bele, számos apróságot javítottak, megújítottak a magyar vasúti hálózat kulcsfontosságú állomásán. Mini-podcasttal bővített képes beszámolónk. Tovább »

Közvetlen kocsi – 2019. évi 4. adás

2019.05.12.

 A Közvetlen kocsi nem más, mint a RegionalBahn megújult és immáron saját néven futó podcastja.Ezúttal Brüsszelből jelentkezünk, a villamosvezető Európa-bajnokságról, ahol a magyar csapattal is beszélgettünk. Tovább »

Közvetlen kocsi – 2019. évi 3. adás

2019.05.08.

 A Közvetlen kocsi nem más, mint a RegionalBahn megújult és immáron saját néven futó podcastja.A podcastunk harmadik adásában Csehországban kalandozunk vas- és gumikeréken. Tovább »

Közvetlen kocsi – 2019. évi 2. adás

2019.04.22.

 A Közvetlen kocsi nem más, mint a RegionalBahn megújult és immáron saját néven futó podcastja. A podcastunk második adásában ezúttal népszerű szerzőnkkel, Magyarics Zoltánnal beszélgetünk az aktuális közlekedési témákról: személykocsi-felújításról, metrópótlásról, Talentekről. Tovább »

Közvetlen kocsi – 2019. évi 1. adás

2019.03.29.

 A Közvetlen kocsi nem más, mint a RegionalBahn megújult és immáron saját néven futó podcastja. A névtelenségből kitörve szeretnénk az eddiginél jobb, szakmaibb és mégis fogyaszthatóbb hangos kiadást az olvasók és hallgatók elé tárni. A visszajelzéseket várjuk a Facebook-oldalunkon kommentben vagy akár e-mailben is! Tovább »

2018

RegionalBahn podcast – 2018. szilveszter

2018.12.31.

 Rendhagyó módon nem külön oldalon, hanem évvégi híreink között jelenik meg évzáró podcast adásunk. Tovább »

RegionalBahn podcast – 2018. december

2018.12.16.

 A RegionalBahn podcastjának újabb darabjával várjuk olvasóinkat és hallgatóinkat. Megnézzük ebben a műsorban, hogy milyen is külföldről érkezvén a budapesti tömegközlekedés, mi is lett az e-jegyrendszerrel, HÉV-ezünk egy keveset és persze a MÁV-START aktuális híreit is szemlézzük a magunk módján. Podcast-adás a H7-es HÉV-ről a kattintás után. Tovább »

RegionalBahn podcast – 2018. november

2018.11.22.

 A RegionalBahn podcast adásainak újabb darabjával jelentkezünk. Ebben a beszélgetésben utazunk MÁV-START-os Teknő mögött, nézünk trolikat České Budějovicében és számos belengetett értelmes és értelmetlen fejlesztést is górcső alá veszünk. Egy óra közlekedési beszélgetés, ami nyomokban közlekedéspolitikai standup-comedyt is tartalmaz. Tovább »

RegionalBahn podcast – 2018. október-november

2018.11.07.

 A RegionalBahn szerkesztősége az InnoTrans után újabb podcast adással jelentkezik. Ezúttal azonban nem egy témát járunk körbe, hanem mindjárt többet is. Tovább »

RegionalBahn podcast – InnoTrans 2018 – 4. nap

2018.09.21.

 Podcast adásunk a 2018-as InnoTrans negyedik napjáról. Tovább »

RegionalBahn podcast – InnoTrans 2018 – 3. nap

2018.09.20.

 Podcast adásunk a 2018-as InnoTrans harmadik napjáról. Tovább »

RegionalBahn podcast – InnoTrans 2018 – 2. nap

2018.09.19.

 Podcast adásunk a 2018-as InnoTrans negyedik napjáról. Tovább »

RegionalBahn podcast – InnoTrans 2018 – 1. nap

2018.09.18.

 Podcast adásunk a 2018-as InnoTrans negyedik napjáról. Tovább »

RegionalBahn podcast – InnoTrans – 0. nap

2018.09.17.

 Podcast adásunk a 2018-as InnoTrans negyedik napjáról. Tovább »

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.