2020. 06. 21.

Közvetlen Kocsi: magánvasúti gondok és a Beeching Axe

Hanyatló vasúti személyszállítás az USÁ-ban és mellékvonali, fővonali kérdések megoldása Nagy-Britanniában a II. Világháború után. Érdekes párhuzamokat látunk a hazai eseményekkel is, még ha a gondok forrása közel sem azonos. Közlekedéstörténeti kitekintő a Közvetlen Kocsiban.





Magyarországon látványosan nem tudnak mit kezdeni az állami döntéshozók a közösségi közlekedéssel és különösen a vasúti személyszállítással: megszűnjön, ne szűnjön meg és általában hogyan is működjön mindez? A dolog nem újkeletű, de az Amerikai Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában már jóval korábban előkerült és különböző válaszokat adtak a kérdésre. Amíg az USÁ-ban tisztán magánvasúti ügyekről beszélünk. addig az Egyesült Királyságban az államvasút gondjaira kellett megoldást találni. Érdekes és színes történetek – gondoljunk csak az Amtrak „rainbow era”-jára –, vasúttársaságok tündöklése és bukása, az Amtrak megalakulása és a British Rail felbomlása, a brit vasutak privatizációja is téma a Közvetlen Kocsi újabb adásában.


Az adásban sokszor citált „Who shot the passenger train?” című cikk a Trains magazin oldalán beszerezhető néhány dollárért cserében digitális formában.

Közreműködött: Halász Péter, Magyarics Zoltán, Mellár Marcell.
Station Voice: Vass Gabriella és Pongrácz Dániel.
Szerkesztő: Halász Péter
Főcímzene: Klaus Doldinger & Passport - Loco-motive
Zenék:
  • The Common Linnets - We don't make the wind blow
  • The Boss Hoss feat. The Common Linnets - Jolene
  • The Common Linnets - Hearts on fire
Írásunk kis képén az Amtrak 1-es számú vonata tart nyugat felé, a vonat élén a Southern Pacific 6446-os számú gépével. A „rainbow era” egyik jellegzetes vonatösszeálltását láthatjuk itt – hogy ez pontosan mit is jelent, arra is kitérünk a Közvetlen Kocsi mostani adásában. Fotó: Drew Jackisch / Wikimedia Commons

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.