2020. 10. 31.

Közvetlen Kocsi – Távol s kelet: Délkelet-ázsiai kalandozások

Ismét távoli vizekre evez a Közvetlen Kocsi. Ezúttal Tajvanon vonatozunk, Manilában megnézzük a Tátra-villamosokat és a Fülöp-szigetek vasútjára is rácsodálkozunk. Sőt, még a Távol-Keletre elszármazott Ganz-motorvonatokról is szót ejtünk néhány mondatban. Tartsanak velünk!




A Közvetlen Kocsi adásának vendége ezúttal újra Adler György, aki jelenleg épp Új-Zélandon tölti munkás hétköznapjait és szerkeszti igazán olvasmányos blogját az ázsiai, távol-keleti vasutakkal kapcsolatos történetekről. A közismert, távol-keleti témákkal foglalkozó szakíróval ezúttal tajvani vasúti élményeiről beszélgettünk, ahol többek között arra is fény derül, hogy milyen az, ha 18 éven felülieknek szánt tartalmakkal van díszítve a vasúti utazáshoz is használható közlekedési kártya. Ez után ellátogatunk Maniálba, ahol ki tudja milyen megfontolásból, de több mint húsz éve Tátra-villamosokkal modernizálták a metrónak mondott gyorsvillamost, cserében persze nem is olyan gyors az a villamos. Szörnyülködhetünk a Fülöp-szigetek vasúti közlekedésén is, de még szót ejtünk majd a burmai és a maláj Ganz-motorvonatokról is. Tartsanak velünk újabb ázsiai kalandozásunkon!

fotó: Adler György • © www.RegionalBahn.hu
Íme a legfurább Tátra-villamos: az RT8D5M típusú, 3000-es sorozatú kocsikból álló hármas csatolt szerelvény, amelyet az MRTC üzemeltet. Jobb oldalon pedig a manilai „nagykörút” az EDSA (Epifanio de los Santos Avenue) jellemző forgalmi viszonyai látszanak Adler György felvételén. A manilai közlekedésről többet is megtudhatunk a szerző írásából, amelyet ide kattintva olvasó

Közreműködők: Halász Péter, Magyarics Zoltán, Mellár Marcell

Station Voice: Vass Gabriella és Pongrácz Dániel

Zene: Klaus Doldinger & Passport: Loco-motive

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.