2011. 08. 25.

Az SNCF csinál konkurenciát az ÖBB-nek

Az ÖBB-nek hamarosan vetélytársa akad. A hírek szerint a menetrendváltástól indul a Westbahn szolgáltatása Bécs és Salzburg között. A francia államvasút pedig – közvetve – részesedést vásárolt a magánvasúti társaságban.



A decemberi menetrendváltással indulnak a Westbahn nevű, osztrák vasúttársaság gyorsvonatai Bécs és Salzburg között. A magáncég a Stadler által gyártott hatrészes, emeletes vonatokat vásárolt, s az első járművek már próbaúton vannak Ausztriában.
A magáncég és az ÖBB között azonban nem decemberben indul a harc, hanem már az első ütközeteken túl is vannak. A két cég nézeteltérésbe keveredett a menetvonalak kapcsán, hiszen az ÖBB – saját üzleti érdekeire hivatkozva – a legjobb menetvonalakat már réges-régen lefoglalták. Végül ebben a kérdésben meg tudtak állapodni.
Svájci próbaúton a Westbahn KISS motorvonata
(forrás: Wikipedia)

Most úgy néz ki, hogy az ÖBB-nek egy másik államvasút, a francia lesz a versenytársa. A minapi hírek szerint az SNCF ugyanis 26 százalékos részesedést vásárolt a Westbahn tulajdonosában, a Rail Holdingbahn.
Guillaume Pepy, az SNCF elnöke ennek kapcsán azt mondta: a Westbahn innovatív megoldásai és szolgáltatásai sokat számít az állami társaságnak.
A Westbahn a decemberi menetrendváltáskor indítja el a Bécs és Salzburg közötti gyorsvonatokat.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.