2011. 09. 14.

Vegyél jegyet vagy megbüntetnek

Új szabályok lépnek életbe a svájci vasúton. Az SBB a decemberi menetrendváltástól előírja: vonataira csak érvényes jegy birtokában lehet felszállni. Aki nem rendelkezik ilyennel, pótdíjra számíthat. Ráadásul nem is kevésre.


Decembertől valamennyi SBB-vonatra csak érvényes jeggyel szabad felszállni. A menetrendváltástól kezdve a vonatokon megszűnik a jegykiadás, a jegy nélküli utasokat szigorúan büntetik. A lépésre az ad lehetőséget, hogy Svájcban szinten mindenhol lehet automatából vonatjegyet venni és elterjedt a mobiltelefonos vagy egyéb elektronikus jegyvásárlási módszer is.
Az SBB rendelkezése szerint a vonaton is kiadják az ezzel nem rendelkező utasok jegyét, de jelentős pótdíjat is felszámolnak majd. Az első alkalommal 90 frank (mintegy 21 ezer forint), a második alkalommal 130 (mintegy 30 ezer forint), a harmadik alkalommal már 160 frankos (több, mint 37 ezer forintos) „Zuschlag” illeti meg a renitens utast. Ezt nem a helyszínen, hanem utólag, csekken kell befizetnie az utazónak. Ráadásul az utas köteles az adatait megadni a vonatkísérőnek, így tudják nyomon követni, hogy ki, hányszor vétett a szabályok ellen.
Jegykiadó automata és érvényesítő készülék Svájcban. Minden állomáson van ilyen, decembertől csak pótdíj ellenében vehetnek az utasok a vonaton jegyet
(fotó: Stephan Eufinger / eufi.startbilder.de)

Abban az esetben, ha valakinek ugyan van jegye, de nem a teljes útvonalra érvényes, akkor valamelyest kisebb pótdíj mellett veheti meg a kiegészítő jegyet: első esetben 70 frank (mintegy 16 ezer forint), második alkalommal 110 frank (mintegy 25 ezer forint), harmadik alkalommal pedig 140 frank (közel 33 ezer forint) kerül a csekkre.
Azonban meg kell jegyezni, hogy továbbra is pótdíjmentes marad a vonaton kiállított kocsiosztály-különbözet, de legalább tíz frankot kell ekkor is fizetni. Ugyancsak pótdíjmentes az útvonal megváltozása esetén váltandó különbözeti jegy; a családokkal utazó gyerekek számára szintén pótdíj nélkül állítják ki a szükséges menetjegyet; mozgáskorlátozott utasok szintén pótdíj felszámolása nélkül válthatnak vonatjegyet. A csoportban utazók esetében csak egy alkalommal kerül felszámolásra a pótdíj, ha a vonaton kell menetjegyet váltaniuk.
A bevezetés egyébként nem lesz egyszerű. Ezért az SBB a hírek szerint már októbertől felvilágosító kampányt indít és a vonatkísérők minden alkalommal jelzik az utasoknak, hogy decembertől csak vonatjegy birtokában szabad a szerelvényekre felszállni.

Halász Péter
via schweizweit.net

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.