2011. 11. 23.

Az első tapasztalatok

Tegnap bemutatta a MÁV-START az otthon nyomtatott menetjegyeket. A HPT néven is emlegetett jegytípussal már többen próbáltak utazni is – sikerrel. Ráadásul a vonatkísérők is „vették a lapot” és örültek az új jegynek.


Az interneten itt-ott már olvasható beszámolók és olvasóink jelzései alapján elmondható: az első napokban jól indult az otthon nyomatott menetjegyek ügye. A RegionalBahn Bloghoz eljutott visszajelzések alapján a jegyvizsgálat zökkenőmentes volt, a vonatkísérők partnerek voltak.
Az egyik internetes oldalon olvasható beszámoló szerint a jegyvizsgáló még kifejezetten örült is az utas új típusú jegyének, hiszen „régen volt már az oktatás”, így egy kicsit gyakorolhatott a hamarosan talán szélesebb körben is elterjedő jegytípussal.
Általában elmondható, hogy a jegyvizsgálók jól vették az akadályokat, a rendszer „szűk keresztmetszete” az okostelefon: ahhoz, hogy a QR-kódot leolvassa, megfelelő világítás, távolság, satöbbi szükséges. Szerencsére a hiányzó adatkapcsolat nem akadály, hiszen végre megtudtuk: a számítógépes kódban egy link van az adatbázishoz, hanem a jegyen lévő adatok mindegyikét eltárolták benne, így az adatforgalomra nem alkalmas részeken is működhet a rendszer, legfeljebb később szinkronizál majd a központi adatbázissal.
Mindazonáltal most még nem jelentek meg a tapasztalatok a vonathoz kötöttségről az átszállások tekintetében. Mint az ismert, a MÁV-csoport bármikor, bármennyit képes késni, így akár egy negyven perces átszállással kigondolt utazást is újra kell tervezni, a jegyet át kell íratni másik vonatra... Már pedig ez egy elég reális szcenárió, hiszen mint az közismert, a havazás télen teljesen váratlan, nem szokott hó esni decembertől februárig, így a MÁV-csoport sem akkor várja... Emiatt vannak is gondok! De mindenesetre kíváncsiak vagyunk olvasóink további tapasztalataira az otthon nyomtatott vasúti jegyek kapcsán. Legegyszerűbb a RegionalBahn Blog facebook-oldalán megosztani velünk és a többiekkel az élményeket. :-)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.