2012. 01. 26.

Tiszán innen, Tiszán túl

Hosszas előkészületek, bonyolult fejlesztések után elérkezett a pillanat: az MSTS méltán népszerű, valós hazai vonalhálózata, a Tiszántúl pálya újabb kiadása jelent meg a napokban. A debreceni térség mellett egy újabb fontos vonalon is vonatozhatunk: a kínálathoz a 87a menetrendi mezőt érdemes felcsapni! A pálya készítőjének bemutatója.


A 2008 óta fejlesztett Tiszántúl nevű hálózat először a Debrecen és Füzesabony közötti vonalat mutatta be – ehhez csatlakoztak később a cívis városból kiágazó többi vonalak: a nyírábrányi, a nagykereki, a létavértesi. A 109-es, Debrecen–Tiszalök vonal a pálya második kiadásában jelentkezett, amelyhez kapcsolódik a 117-es menetrendi mezőszámú vonal maradéka, a Görögszállás–Tiszalök szakasz. A Tiszalök–Ohat-Pusztakócs vonalat 2009. december 13-án, a menetrendváltással szüntették meg fosztották meg a személyszállítástól.
Tiszalök állomásról indult Görögszállásra a szóló motorkocsi egy szép őszi napon

A most megjelent új változatban az új vasútvonalak mellett átépült Debrecen állomása is, azonban emiatt a nyírábrányi vonalba némileg bele kellett nyúlni, de ezt egy ideiglenes átkötéssel ugyancsak járhatóvá lett. A vonal átdolgozása jelenleg is folyik s a cél a minél inkább szebb, a valósághoz közelálló vonalvezetés. A füzesabonyi vonal átépítése, szépítése jelenleg Balmazújvárosnál tart.
A tiszalöki állomást elhagyva 60-ig gyorsulva cammog a magányos Bz

A nem biztosított alak előjelző Tiszalöké

A vonalak között a legújabb szakasz a Füzesabony és Eger közötti pálya. A villamosított, egyvágányú vonalon a hazai vasúti járműpark java része megfordul: Szilik, Papagájok, Gigantok, Talentek, FLIRT-ek, de még a Rail Cargo Hungária 1116-osaival is közlekedhetünk erre.
A V43 1180-as készülődik Egerben a Budapest-Keleti pályaudvarra tartó gyorsvonat élén

Nem sokkal később pedig már Makláron várakozik a szerelvény

Papagájos ingavonat tempózik Füzesabony és Maklár között

A Tiszántúl új kiadásához négy alapfeladat tartozik, ezek a használók örömére csak act.hu járműveket használnak. Emellett pedig az MSTS-es FLIRT-ekhez is készült egy kijelzőcsomag, így a 87a vonalon járó vonatok célállomásait is megjeleníthetjük a járműveken.
Az OMYA iparvágányról érkező, Uacs sorozatú kocsikból szerelvényével igyekszik dél felé a 188-as Taurus Andornaktályánál

A Tiszántúl pálya új kiadása – számos más, jobbára debreceni illetőségű jármű átfestésével együtt – az act-trainset.atw.hu címen található weblapról tölthető le.
A 053-as, záhonyi illetőségű Szergej vendégként dolgozik a Hajdúböszörménybe tartó CER-vonat élén. A kép a zeleméri olajtárolónál készült
(a szerző képernyőmentései)



Sipos Milán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.