2012. 02. 22.

Ők tisztán robognak

A svájci vasútnál is kampányt indítottak a vonatok tisztasága miatt. Az SBB-nél is úgy gondolják, hogy tisztán kell robogniuk. Igaz, ott nem annyira a karcolás, rongálás okoz gondot, sokkal inkább a vonatokon hagyott szeméttel van baj.

Az SBB is tisztán szeretne robogni, éppúgy, mint a MÁV-START. Igaz, a magyarokkal ellentétben a svájci kollégák tesznek is érte, legalább a kocsikat lemossák, néha kitakarítják... Nem úgy, mint a magyar kollégák. Igaz, a járműveken kialakuló koszréteg előnye, hogy idővel erre kerülhetnek fel a firkák és egyfajta antigraffiti-bevonatként könnyen eltávolíthatók lesznek.
Az SBB-nél tehát másféle gondok vannak. A vonatokon és az állomásokon évente mintegy 32 ezer tonna szemét gyűlik össze. Ezen felül pedig további 5730 tonna papír, 51 tonna üveg és 159 tonnányi műanyag palack kerül újrahasznosításra az SBB szemeteseiből.
Hogy ez valamelyest csökkenjen, az SBB új szemétgyűjtési koncepció kialakításába fogott. Ennek oka, hogy különösen a gyorséttermek göngyölegei és az elhagyott, kidobott újságok növelik a szeméthegyet, ezek ugyanis nagyok és sokszor nem férnek bele a vonatokon a szemetesekbe, így az utasok egyszerűen otthagyják őket az ülés környékén.
Tiszta, rendezett utastér egy svájci személykocsiban. Az SBB ennek megőrzésére kéri az utasokat, hiszen szívesebben ül le az ember egy ilyen kocsiban, mint ott, ahol nyakig jár a szemétben
(fotó: Magyarics Zoltán)

A helvét állami vasúttársaság pedig úgy gondolja, hogy ez nincs jól és az új kampányával arra hívja fel a figyelmet, hogy ne hagyják a kedves utasok szanaszét maguk után ezeket a dolgokat sem, hanem legalább a nagyobb befogadóképességű állomási kukákig vigyék el azokat. Az újságok kapcsán pedig azt javasolják: ha meguntuk a lapot, akkor tegyük fel a kalaptartóra vagy az újságtartóba, hiszen lehet, hogy más utastársak is szívesen olvasnák azt.
Az SBB plakátja. Nem álságos kampányt folytatnak, mint a MÁV-START, hanem valóban tesznek a tisztaságért. Tiszta kocsit pedig az utas is szívesebben rendben tart
(forrás: SBB CFF FFS)

Az SBB emellett pedig új szemétgyűjtési elveket is bevezetett, igaz, egyelőre csak kísérleteznek vele kilenc nagy pályaudvaron: ehhez különböző gyűjtőedényeket állítottak fel a PET-palackok, az alumínium dobozok, az üveg és a papírhulladékok számára.
A svájci vasúttársaság új weboldalt is indított a kampányhoz, amelyet a www.sbb.ch/entsorgen címen tett közzé.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.