2012. 02. 15.

Vége a próbának

Szomorú véget ért az egyik norvég FLIRT próbafutása: a vonat kisiklott, öten megsérültek és jelentős mértékben rongálódott a pálya is Holmestrand közelében, a fővárostól egy száz kilométerre délre.


Nem lehetett jó napjuk a Stadler embereinek: Norvégiában, mintegy száz kilométerre a fővárostól, Holmestrand közelében kisiklott az egyik próbaúton lévő FLIRT. Az NSB pályájára mintegy kétszáz méteren rongálódott meg. A vonaton három norvég, egy svájci és egy finn állampolgár van, öten megsérültek, négyüket szerencsére a helyszínen ellátták, az ötödik, közepesen sérült embert kórházba szállították. Hogy melyik állam polgára sérült meg komolyabban, azt még nem tudni.
A vonat siklásának okát még nem tudják, de az biztos, hogy egy sziklásnak ment neki, ami nem tett éppen jót a járműnek. A vonatoknak egyébként február végén kellene szolgálatba állni, de a 29-ére tervezett startot a baleset okainak felderítésééig elhalasztotta az NSB. A baleset vizsgálatában a Stadler Rail munkatársai is részt vesznek.
A balesetet szenvedett szerelvény. Valószínűleg selejtezik a vonatot
(a képek forrása a Tagesanzeiger)

Az NSB még 2009-ben rendelt félszáz motorvonatot a Stadlertől, amelyek közül az első tízet már leszállították, ezekkel indult volna meg a hónap végén a menetrend szerinti forgalom.
A norvég FLIRT eredetiben. A járművek különlegessége, hogy a két vége mellett középen is van egy hajtásegység
(fotó: Stadler Rail)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.