2012. 03. 22.

Google RailView

Ha van a Google StreetView, miért ne lehetne RailView? Valami ilyesmire vállalkozott a Google, amikor partnerségre lépett a Rhätische Bahnnal. A keresőcég egy pőrekocsira pakolta kameráját és végigmentek az Albula- és a Berninabahn vonalán.

Még tavaly októberben adtunk hírt róla, az RhB és a Google közös vállalkozás keretében „dolgozza fel” a Világörökség részét képező Albula- és Berninabahn vonalait. A két látványos vasúti vonalon a Google StreetView triciklijét egy pőrekocsi segítségével tolták végig, amelyet a rétiai vasúttársaság új motorvonata, egy Allegra tolt.
A képek feldolgozásával mostanra végeztek, tudatta az RhB, és azok immáron a Google StreetView szolgáltatásban is elérhetők, így akár így is virtuális utazást tehetünk a szépséges vonalon. Ez a vasúti pálya világviszonylatban is az első, amelyet a keresőcég ilyen módon dolgozott fel.
A különleges fotósmenet a Bernina-hágónál, Ospizio Bernina állomáson
(fotók: RhB)A Lago Bianco mellett tekereg a Berninabahn


A jól ismert közúti szakasz Tiranoban, a Berninabahn olaszországi végállomásán

Persze nem csak így, hanem az MSTS-ben is tehetünk egy virtuális kört az RhB Bernina-hágón átvezető vonalán, de az „RhB for MSTS” projektről egy későbbi alkalommal számolunk be.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.