2012. 06. 14.

Visszatér az M VIII-as?

Valami történik Szentendrén, pontosabban történt. A HÉV-állomás melletti múzeum egyik becses kiállítási darabját, az M VIII-as motorkocsit és a P XV-os pótkocsit ugyanis kihozták a kiállítási területről – legutóbb az állomás szélső vágányán pihent.


A RegionalBahn információi szerint könnyen előfordulhat, hogy az M VIII-as motorkocsit hamarosan ismét viszontláthatjuk a fővároskörnyéki HÉV-vonalakon. Az öreg motorkocsit ugyanis kihozták a szentendrei múzeumból és egyelőre a HÉV-állomáson, illetve a járműtelepen várja a továbbiakat. Az előbbi helyszínen, a HÉV-állomáson készültek olvasónk hírértékű felvételei. A publikálásuk mellett döntöttünk, hiszen bár minőségük kifogásolható, a többi olvasó számára bizonyára érdekes információkkal szolgálhatunk ezúton is.
A szokatlan szerelvény élén a szentendrei Tigris. Sajnos az M VIII-asokból csak egyetlen maradt, így ha a vonalra merészkedik a pótkocsival (amelyek tulajdonképpen nem is hozzá készültek) és meg kell spórolni a tolatási mozgásokat, egy „idegen” jármű segítségét is igénybe kell venni. Ez pedig legtöbbször a P XV-ös pótkocsikhoz ugyancsak passzoló mozdonyokat, a Tigriseket jelentik, amelyekből mindegyik HÉV-üzemnek van még egy-egy példánya a belső mozgásokhoz

A hírek szerint a jármű villamosberendezése működőképes, azonban a levegős rendszerrel, így a légfékkel gondok lehetnek. Vélhetően ezt vagy a szentendrei vagy a cinkotai műhelyben orvosolják majd, így könnyen lehet, hogy még a nyáron találkozhatunk az egykori BHÉV járműveivel a HÉV-vonalakon.
Ha át kell vinni Cinkotára a vonatot, akkor az valószínűleg a következő kedden lesz esedékes, általában akkor van szállítás a különböző HÉV-vonalak között.
A P XV-ös pótkocsi és az M VIII-as motorkocsi kívülről egész jó állapotban van

A 251-es pályaszámú M VIII-as motorkocsi a sorozat utolsó hírmondója. Hamarosan ismét működni fog?
(olvasónk felvételei)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.