2013. 05. 30.

Vasúti kukkolás Csehországból

Nem csak a képet nézegethetjük, hanem a hangokat is hallgatjuk a csehországi Choceň vasútállomásáról. A vasúti valóságsó alighanem sokak kedvence lesz.


A cseh Jiří Bělohláveknek köszönhetően a www.chocen.tv oldalra kattintó gyanútlan vasútbarát jó ha tudja: nem a helyi televízió weblapjára bukkant, hanem egy nagyon is érdekes oldalt talált: a choceňi vasútállomáson ugyanis egy kamera és egy mikrofon rögzíti az ott zajló életet. Ez az élet pedig nem unalmas: a Prága és Olmütz közötti vasút fővonalon megannyi távolsági vonat, tehervonat vagy éppen személyvonat fordul meg. Erre járnak a budapesti nemzetközi gyorsok is, amellett, hogy a Lengyelország felé tartó vonatokat vagy a Leo Express, netán a RegioJet járatait is erre közlekedtetik. Így mindenképpen színes és mozgalmas percekbe pillanthatunk bele.

A ČD 151 001-es pályaszámú, felújított egyenáramú Gorillája robog át az állomáson a Prága felé tartó, +52 perc késéssel közlekedő EC 144-es élén

Az oldalon nem mellesleg nem csak a kép és a hang található meg, hanem a vasútállomási érkező-induló tábla – a cseh pályavasútnak, az SŽDC-nek köszönhetően valós időben. Emellett pedig a környéken bóklászó, áthaladó vonatokhoz is kapunk segítséget a cseh vonatkövetők segítségével.
Az élő adás a www.chocen.tv címen érhető el.

A kamera helye és Choceň állomása a térkpen

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.