2013. 11. 27.

Jótékony a MÁV-START – gyermekotthonban nevelkedő fiatalok jutottak el Bécsbe

Három budapesti gyerekotthon lakóinak szerzett örömet a MÁV-START. A személyszállító vasúttársaság bécsi kirándulásra invitálta a hányatott sorsú, nehéz körülmények közül érkezett gyerekeket.

A Hűvösvölgyi Gyermekotthon, az Esze Tamás Gyermekotthon és a Cseppkő utcai Gyermekotthon lakóit fogadták kedden reggel a MÁV-csoport vezetői a Keleti pályaudvaron. Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója az indulás előtt elmondta: „Nagy örömünkre szolgál, hogy olyan ajándékot adhatunk a gyerekeknek, ami a reményeink szerint akár örök emlék is lehet. Egy tárgy, bármennyire is vágyunk rá olykor, sok esetben néhány év múlva már nem is olyan érdekes vagy értékes a számunkra, azonban nagyon sok olyan dolog van az életben – elsősorban a pozitív élményeink – amik egy életen keresztül is elkísérhetnek bennünket.”

A Keleti pályaudvaron Dávid Ilona köszöntötte a kiránduló fiatalokat


A MÁV-csoportnak és a MÁV-START-nak is, amellett, hogy alaptevékenysége a vasúti személyszállítás, több ezer ember munkáltatójaként mindig is fontos volt a társadalmi felelősségvállalás – fogalmaz a vasúttársaság közleménye. A vasutasokat is segíti a társaság – az érvényes szabályozások keretein belül –, így akik valamiért olyan élethelyzetbe kerültek, hogy segítségre, támogatásra szorulnak bizalommal fordulhatnak a MÁV-csoporthoz – írja a közlemény.
Különösen igaz ez, ha gyerekek is érintettek, ezekeket az ügyeket mindig is kiemelten kezelte a MÁV-START. A karácsonyi ünnep közeledtével szeretett volna a lehetőségeihez mérten, külső segítséget is nyújtani a vasúttársaság, így jött létre a november végi utazás. A bécsi kirándulásra a 9-20 éves korosztályú, negyven gyerekből és a gyermekotthonok munkatársaiból álló csapat a reggeli Railjet vonattal indult útnak. Az osztrák fővárosban, Budapest-Bécs kirándulójeggyel, tömegközlekedést használva közelítetik meg a nevezetességeket. A gyerekek közül nagyon sokan most utaznak először külföldre, így Bécs legnagyobb karácsonyi vására, a Rathaus előtt álló adventi sokadalom, különösen nagy élményt jelentett számukra. A közösen elköltött forró teázás után, mindenki kedvére nézelődhetett, ahol megannyi édesség és apró színes ajándékok várják az ide érkezőket. Ezt követően a nap a schönbrunni kastélyban folytatódott - itt az iskolában már megtanult tananyag, a Habsburg-család élete elevenedett meg a gyerekek előtt.

A MÁV-START jóvoltából negyven, gyermekotthonban nevelkedő fiatal juthatott el Bécsbe és hagyhatta el az országot talán életében először
(fotók: Bőhm Katalin / MÁV Zrt.)

Az egész napos programon túl a MÁV-START egy kis ajándékkal is készül a gyerekeknek, minden gyermekotthon átvehetett egy külön ajándékcsomagot apróságokkal és szaloncukorral, hogy az otthon maradt gyerekek is kaphassanak valamit. Összességében így 240 gyermek napját tette egy kicsit szebbé a személyszállító vasúttársaság. A bécsi programon túl, decemberben három vidéki gyermekotthon lakóit hívja meg a MÁV-START Budapestre, ahol az egyik fővárosi karácsonyi vásárt és egy kulturális programot szeretne kínálni és megmutatni az akkor érkező gyerekeknek.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.