2014. 01. 13.

Telefon a Csalagútban

Rövidesen használhatják az utasok a telefonkészüléküket a Csalagútban is. Az Eurotunnel és több angol mobilszolgáltató között tíz évre szóló megállapodás született.


Az Eurostar és a Le Shuttle utasai hamarosan a La Manche alatti alagútban is használhatják a telefonjaikat. Az üzemeltető Eurotunnel és az EE, valamint a Vodafone brit mobilszolgáltatókkal kötött tíz éves megállapodás keretében lesz erre lehetőség. A két mobilszolgáltató 2G és 3G szolgáltatást nyújt majd, de a hálózatot előkészítik a 4G-s szolgáltatásra is.

EuroStar vonat London St. Pancras pályaudvaron. Márciustól már az utasok a Csalagútban is telefonálhatnak a brit mobilhálózatokon
(fotók: Magyarics Zoltán)

Az Eurotunnel már 2011-2012 során kiépítette a mobiltelefonszolgáltatáshoz szükséges rendszert az alagútban, ugyanis a GSM-R hálózat már működik a vonalon. A vasúti hálózatra való csatlakozást az alagút két végén biztosítják majd a kereskedelmi szolgáltatók számára. A teljeskörű szolgáltatás várhatóan márciusban indul majd be.
A francia mobilszolgáltatók már korábban szerették volna elérni, hogy az Anglia felé vezető alagútban  szolgáltathassanak, különösen a 2012-es londoni nyári olimpia idején. A Bouygues Telecom, az Orange és az SFR végül csak a Franciaország felé tartó vonatok alagútjában kezdhette meg a szolgáltatást.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.