2014. 02. 03.

Karintia hó alatt

Napok óta áll az osztrák vasút Karintiában a rendkívüli havazás miatt. Bár az osztrákok hozzászoktak az égi áldáshoz, azért a mostani hóesés mégis próbára teszi a sógorokat.


Délnyugat-Ausztria térségében továbbra is akadozik a vasúti forgalom – közölte az ÖBB a hét elején. Még pénteken állt le a vasúti közlekedés a térségben, amikor szokatlanul nagy mennyiségű égi áldás hullott le néhány óra leforgása alatt. A tudósítások szerint vonatok rekedtek az hóban, vezetékek szakadtak le a rajtuk összegyűlt jég és hó súlya alatt.

Sok munkája akadt a különböző szolgáltatók szakembereinek a havazás miatt és az annak következtében kidőlt fák, leszakadt vezetékek okán

A helyzetet a hétvégén megpróbálták rendezni a szakemberek. Ennek ellenére Villach térségében még mindig akadozik a vasúti forgalom. A Gaital és a Rosental felé közlekedő vonatok helyett pótlóbuszok járnak. A nemzetközi vonatok az Ennstalbahn felé kerülnek. A Bécs és Salzburg felől érkező vonatok csak Badgasteinig közlekednek, mert a Tauernbahnon Böckstein és Mallnitz-Obervellach között áll a forgalom, nem közlekednek az autószállító járatok sem. Az Észak-Olaszország felé tartó vonatok helyett pótlóbuszok közlekednek. Az ÖBB a késések miatt arra kéri az utasokat, hogy lehetőség szerint halasszák későbbre az utazásukat.

Sok helyen még napokig áll a vasúti közlekedés

A hét első napján az ÖBB a Bundesheer segítségével próbál meg mesterségesen lavinákat előidézni, hogy később a lavinák ne veszélyeztessék a vasúti közlekedést.
A havazás miatt rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el a tartomány több kerületében. Több ezer lakót vágott el a havazás a külvilágtól és mintegy ötezer háztartásban nincs áramszolgáltatást, mert leszakadtak a vezetékek – sorolja az ORF.

Az ÖBB azt kéri az utasoktól, hogy lehetőség szerint halasszák el az utazásukat, ha Karintia felé utaznának. A vasúti közlekedés bizonytalan
(fotók: APA)

Eközben a közutakon most már a hó helyett inkább a jég okoz gondokat: Kelet-Ausztriában, Bécs környékén számos helyen csúsznak az utak, számos baleset történt. Bécsben különösen a külső területeken, főleg a Bécsi erdőben okoz gondokat a hó és a jég. A városüzemeltető társaság 770 munkatársa 375 célgéppel takarítja az utakat. Ráadásul a jegesedés miatt feloldották a sózási tilalmat is, hogy hatékonyabb legyen a védekezés.

RegionalBahn információk

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.