2014. 06. 03.

Készpénzmentes buszok

Június 6-ától megszünteti a készpénzes jegyvásárlási lehetőséget a Transport for London a buszokon. Ezentúl csak kártyával vehet az utas jegyet, ha nincs előre váltott tikettje.


Június 6-án lezárul egy korszak Londonban: a buszokon megszűnik a készpénzes fizetési lehetőség. A Transport for London közlése szerint ettől a naptól fogva csak az érintésmentes bankkártyákkal vagy az Oyster-kártyával lehet majd a jegyek ellenértékét kifizetni. A fizetés pedig egyszerű: mindössze oda kell tartani majd a leolvasóhoz a kártyát. A kártyák mellett természetesen valamennyi NFC-alapú fizetési lehetőség is működik majd, így akár a mobiltelefonon keresztül is lehet majd jegyet venni. A TfL azonban figyelmeztet: a leolvasó környékére egyszerre mindig csak az egyik kártyát, azaz az Oystert vagy a bankkártyát tartsuk oda, ellenkező esetben vagy mind a két kártyáról levonják az összeget vagy pedig nem működik nemes egyszerűséggel a rendszer, hiszen nem tudja eldönteni, hány tranzakciót és melyik kártyával is szeretnél elvégezni az utas.
A mostani lépéssel növelik a biztonságot is: a készpénzes fizetés és a készpénztartás mindig is növeli a biztonsági kockázatokat, így a TfL a járművezetőket is védi az esetleges támadásoktól.
A TfL közlése szerint még az idei év során lehetőség nyílik arra, hogy közvetlenül az érintésmentes fizetőeszközökkel utazhassanak a villamosokon, a metrón, a DLR és a Overground járatain az utasok – erre jelenleg csak a speciális, tömegközlekedési kártyák és jegyek használhatók.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.