2014. 07. 14.

A vezérek miatt nem ment tovább a vonat

Nem ritkaság Svájcban a vonatok lemondása a különféle forgalmi zavarok idején. Ezúttal azonban nem a technika hibája miatt kellett lemondani egy vonatot a SBB-nél: két mozdonyvezető ugyanis összeveszett.


Az eset még május 26-án történt, de az SBB és a szövetségi rendőrség csak most hozta nyilvánosságra a részleteket. Ezen a napon történt, hogy a zürichi S-Bahn S15-ös viszonylatán közlekedő, Uster felé tartó egyik vonat néhány perces késéssel érkezett meg Rapperswil állomására. A késés egy utast kifejezetten és láthatóan zavart a hírek szerint, akinek fontos találkozója volt. Mivel azonban a vonat láthatóan nem használta ki az engedélyezett legnagyobb sebességet – 125 km/h-t –, elszakadt a cérna. Az utas előrement a vezetőfülkéhez és bekopogtatott a vezérállásba, miközben nemtetszésének adott hangot. Miután azonban ennek nem volt hatása, elővette a négyszögkulcsát és be is ment a szolgálatban lévő mozdonyvezetőhöz.
A szolgálatban lévő vasutas igencsak meglepődött, amikor váratlanul bejöttek hozzá a fülkébe. Az „illetéktelent”, mint később kiderült, egy kollégáját megpróbálta a lehetőségei szerint energikusan kitessékelni a fülkéből. Amikor a vonat megérkezett Uster állomására, a vezérek végül kijöttek a fülkéből és az utastérben folytatódott a hangos szóváltás, de tettlegességre is sor került. A két kakaskodó vezért végül a rendőrség választotta szét. Az esetnek büntetőjogi következményei nem lesznek, ellenben az SBB belső vizsgálatának bizonyára lesznek következményei a mozdonyvezetőkre nézve.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.