2014. 08. 13.

Siklás az Albulán

Súlyos vasúti baleset történt Svájban: a graubündeni Tiefencastel közelében kisiklott a St. Moritzból Chur felé tartó regionális vonat szerelvénye. Az egyik kocsi húsz métert zuhant a szakadék felé a Rhätische Bahn emblémájának is számító Landwasser-viadukt közelében.


Egyelőre hét sérültről szólnak a svájci híradások, miután kisiklott Tiefencastel közelében a Chur felé tartó RE 1136-os számú vonat szerelvénye. A graubündeni kantonrendőrség közleménye szerint egy földomlásnak ütközött neki az RhB szerelvénye és legalább három kocsi kisiklott. A vonaton kétszáz utas tartózkodott. A később pontosított hírek szerint a Ge 4/4 III 651-es mozdony utáni első, 1. osztályú kocsi szaladt le a hegyoldalon, a járművet a fák fogták meg. A második és harmadik kocsi a töltésen maradt. A vonat többi kocsija a pályán maradt.

(A képek forrása az SRF)

A baleset előtt nem sokkal az érintett vonat a Landwasser-viadukton haladt át, az RhB egyik webkamerája meg is örökítette
(forrás: RhB)

Délután még hét sérültről szóltak a hírek, azonban kora este már 11 sérült utasról adott hírt a svájci közszolgálati televízió, az SRF a rendőrségre hivatkozva. Közülük öten szenvedtek súlyos, hatan pedig könnyű sérülést. Állampolgárságukra nézvést egy ausztrál és két japán volt a nyolc svájci sérült mellett.

(forrás: SRF)

A balesetet megelőző napokban sok eső esett a környéken és szerdára is 50 milliméternyi csapadékot jeleztek előre a meteorológusok. A sok csapadék miatt pedig könnyen megcsúszhatott a meredek hegyoldalban a talaj egy része.

Az SRF Schweiz Aktuell című műsora is a balesettel foglalkozott kora este.
Vigyázat! A műsorban bár németül beszélnek, a svájci dialektust használja a műsorvezető és a megszólalók is!



A kicsivel későbbi esti híradó összeállítása a balesetről

A történésekről az SRF-nek az egyik utas is beszámolt. Elmondta: egy nagy csattanást hallottak, arra gondoltak, hogy a vonat egy sziklának ütközhetett. Az első pillanatokban még semmilyen információt nem kaptak, majd a vonatszemélyzet a hátsó kocsikba terelte az utasokat és végül a síneken és egy alagúton át jutottak el a helikopterek számára is megközelíthető helyszínre, ahonnan elszállította az épségben maradt utasokat a Rhätische Bahn.
A vonatközlekedés az RhB közlése szerint Tiefencastel és Thusis között szünetel, az utasokat a Vereina-alagúton át vagy Davos felé terelik.

A baleset helyszíne

Halász Péter
megjelent: 2014. augusztus 13., 16:07
frissítve: 2014. augusztus 13., 19:20

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.