2016. 01. 26.

ABB-reklámmozdonyok Svájcban

Ebben az évben adják át a forgalomnak a világ leghosszabb vasúti alagútját, a Gotthard-bázisalagutat. A megvalósításban komoly partner az ABB Schweiz is; a cég pedig reklámmozdonyokkal csinál hírverést a méltán elismerhető eredményeinek.





Az ABB Schweiz az egyik legnagyobb technológiai beszállítója a Gotthard-bázisalagútnak: az energiaellátás mellett a szellőzésért is a cég a felelős. A 2016 júliusában a tehervonatok előtt menetrend szerint is megnyíló alagútnak és az idén 125. születésnapját ünneplő társaságnak csinálnak hírverést a mozdonyok oldalán. Ezúttal az Re 460 052-es számú mozdony kapott fóliákat.

Az Re 460 052-es egyik oldalán német...

...másik oldalán francia felirattal köszönti a 125 éves ABB-t
(fotók: ABB Schweiz)

Az SBB amúgy is az egyik legfontosabb partnere az ABB-nek. 2014-ben például 70 millió frank értékben rendeltek áramirányítókat és generátorokat;de az ABB szállította a „Lok 2000” fantázianevű 460-asokhoz a hajtásrendeszer elemeit is. A kereken húsz éves gépek felújítása napirenden van és ebbe a programba is bevonta az SBB az ABB-t, ami különösen nagy elismerés a cégnek, hiszen két évtized munka után is megbízhatónak értékelték a különböző beépített elemeket.
Az SBB és az ABB kapcsolata amúgy meglehetősen régi: többek között a legendás Krokodilokat is az ABB villamosberendezéseivel szállították és állították forgalomba.
Ám nem csak az SBB gépein, hanem az RhB járművein is megjelentek az ABB hirdetései az évforduló kapcsán. A Stadler Rail gyártotta Allegra-motorvonatokhoz szintén az ABB szállított számos elektromos berendezést, így ezek közül az egyik motorvonat szintén ezt a társaságot reklámozza, amely a davosi világgazdasági fórum idején komoly marketingértékkel bírván a térségben közlekedett.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.