2016. 06. 01.

Átadták a Gotthard-bázisalagutat

Tizenhét évnyi építkezés után 2016. június 1-jén ünnepélyes keretek között, a svájci szövetségi elnök, a francia elnök és a német kancellár jelenlétében adták át a közforgalomnak a Gotthard-bázisalagutat. A teherforgalom június 6-án indul, a távolsági személyvonatok a menetrendváltással veszik birtokba Európa leghosszabb alagútját.



Tizenhét év építkezés után adták át június 1-jén a Gotthard-bázisalagutat. Túlzás nélkül állítható: Európa legfontosabb tranzitútvonalainak egyike rövidülhet meg az 57 kilométeres alagúttal. Az ünnepélyes megnyitón jelen volt François Hollande francia elnök; Angela Merkel német kancellár; Matteo Renzi olasz miniszterelnök és Johann Schneider-Ammann svájci szövetségi elnök is.

Csoportkép az európai és svájci közéleti szereplőkkel – az eseményen részt vett az ÖBB vezérigazgatójából nemrégiben osztrák kancellárrá lett Christian Kern is
(forrás: SRF)

Európa leghosszabb vasúti alagútja lett a Gotthard-bázisalagút a maga 57 kilométerével: a tehervonatok a jövő hét elejétől használhatják majd; a távolsági forgalom pedig a decemberi menetrendváltással veszi majd birtokba a vonalat.
Az SBB és svájci kormány, valamint az érintett kantonok és települések június 4-én és 5-én hatalmas ünnepséget szerveznek az átadás alkalmából, a programokról a www.gottardo2016.ch oldalon lehet részletesen tájékozódni.

RegionalBahn hírösszefoglaló

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.